Translate

maandag 19 oktober 2015

EEN VOORNAME BEZIGHEID

Jongen: "wat heb je een mooie naam."
Meisje: "Dank je, ik heb hem gekregen voor mijn verjaardag."


Als ouder ga je natuurlijk niet lichtzinnig om met het geven van een naam aan de kleine spruit.
Je maakt er ruzie over, koopt er boekskes voor en je schuimt het internet af.

Een naam moet een betekenis hebben, moet origineel zijn maar mag tegelijk niet voor verwarring zorgen en verder mag ie niet het mikpunt van spot kunnen worden.

Om toekomstige ouders een handje toe te steken, geef ik hierbij graag mijn visie over hoe een naam ook het toekomstige karakter van je zoon kan bepalen. (karakters van dochters zijn ietwat wankeler).

Of je dan wel of niet verder wil gaan met je initiele keuze, is geheel aan jou....

LUCAS, LIAM, VINCE
Deze ouders willen - dankzij de internationale uitstraling van de naam - dat hun zoon een wereldburger wordt.
Lucassen, Liams en Vinces krijgen fusion-fruitpap (geplette koeken met baobabpoeder, mango en pijnboompitten) als peuters en worden blootgesteld aan wereldmuziek.
Als student gaan ze op uitwisselingsproject naar Brazilie of de Kaapverdische eilanden.
Deze types worden smoorverliefd op een lokale schone tijdens hun stage op een vaag eiland en zijn de oorzaak dat onze bevolking binnen 50 jaar enkel nog uit koperhuidige mensen bestaat.

Een Lucas is iets meer gestyleerd dan zijn collega's, durft merkleding te dragen met de sweater vlot over de rug en zal tijdens zijn verblijf in het buitenland een vlotte lokale jeep kopen en er genadeloos mee in een gracht belanden omdat de remmen niet bijgeleverd waren.

Een Liam daarentegen is meer business minded en stampt eigenhandig een fabriek uit de grond in een ander werelddeel. Hij zal er niet voor terugdeinzen om het personeel flink onder de knoet te houden om zo stinkend rijk te worden.

Vince tenslotte is de vlotste van de drie; dat zie je al aan zijn naam. Hij draagt een spiegelbril, veel gel in zijn haar en speelt gitaar aan het kampvuur als versiertechniek.
Een Vince is leuk in de omgeving maar eigenlijk een nietsnut zonder veel inhoud.

ARTHUR, LOUIS EN STAN

Bij deze namen denk ik spontaan terug aan mijn jeugd waar kwijlende, tandeloze mannetjes niet-begrijpend in de verte staarden.
Dat is nu nog zo maar ze zijn wel tachtig jaar jonger...

Deze ouders hebben hun voeten stevig verankerd in de Vlaamse klei maar willen tegelijk wel modern overkomen, vandaar de herlancering van namen die eens enkel voor bejaarden waren weggelegd.
Arthurs, Louissen en Stans zullen opgroeien in een verbouwde fermette met drie geiten in de achtertuin omdat hun mama (Jasmijn of Reinhilde) ooit eens fetakaas wilde maken.

De lotgenoten zullen moderne kleren dragen met een vintage look waarbij zeker een grote, ietwat schuin gepositioneerde pet niet mag ontbreken.
Lid van de jeugdbeweging en de muziekschool, zullen ze hun leven onder de kerktoren slijten en bittere tranen plengen eens ze naar de universiteitstad moeten verhuizen.
Geen hoogvliegers op academisch gebied en niet avontuurlijk aangelegd, zullen ze een kortlopende richting kiezen waardoor ze snel terug kunnen naar hun heimat om te trouwen met hun jeugdliefde Marthe en drie gezond blozende jongens op de wereld te zetten.

Een Arthur heeft neiging tot zwaarlijvigheid en hoogdravend gezwets.

Louis daarentegen is speelser en een goed sportman. Speelt voetbal bij de amateurs tot voorbij de dertig en blijft ondervoorzitter van de voetbalclub nadien.
Heeft de slechte gewoonte de barvrouw van de kantiene op de billen te kletsen en daar zelf heel hard mee te lachen.

Stan is de stoerste van het drietal en wordt drummer in een rockband (samen met Kobe en Seppe).
Breed en gespierd maar zonder gevoel voor humor.
Aanleg tot nierstenen en hoge bloeddruk.


FINN, MATHIS EN NOAH

De future stars van The Voice, Topmodel of Masterchef.
Door hun naam zijn ze voorbestemd om blitz te zijn en hard te werken aan een carriere in de spotlights.

De ouders van deze jongens rijden met een hybride sportwagen en hebben hun huis zo volgestouwd met domotica dat de badkraan begint te lopen als je per ongeluk een scheet laat in bed.

Finns, Mathissen en Noahs gaan eerst naar de Steinerschool, worden thuis vrij opgevoed (behalve die keer dat Mathis de toiletmuren wilde herschilderen met Nutella) en gaan daarna bij de turnclub, op dansles en nadien naar de Showbizzschool.
Ze zullen uitgroeien tot arrogante jongemensen met een stuitende valse bescheidenheid en zullen elkaar met plezier een oog uitkrabben om een concurrent uit te schakelen.
Zullen een kortlopende carriere hebben als achtergronddanser bij een middelgrote R&B groep en op hun 28ste uit de tour gezet worden, stijf van de arthritis en de coke.

Een Finn zal uiteindelijk terug op zijn pootjes vallen en heeft een grote kans om een winkel met duurzaam houten speelgoed te openen.
Zal nooit nog verwijzen naar zijn gouden tijden.

Een Mathis is bisexueel en probeert zijn exuberante levensstijl voort te zetten na zijn ontslag.
Kan over niets anders praten dan zijn vroeger succes.
Wordt meermaals in lamentabele toestand aangetroffen in discotheken waar hij drankjes probeert af te bietsen. Komt schrijnend aan zijn einde in de goot, figuurlijk of letterlijk.

Een Noah heeft zijn schaapjes al op het droge vooraleer het afscheid komt en stapt nooit helemaal uit de business.
Leidt naieve jongens en meisjes op en gaat zelf met het leeuwendeel van de opbrengst lopen.
Wordt helemaal clean (enkel Pelligrino water en noten) maar belandt toch in een rolstoel door het vroegere misbruik.
Werkt zijn bitterheid hierom uit met "in mijn tijd was het anders"-uitspraken tegen zijn studentjes.
Zal nooit trouwen.



De auteur neemt geen verantwoordelijkheid ingeval 1 of meerdere van de voornoemde karaktertrekken en levenslopen niet stroken met de toekomst.