Translate

donderdag 30 april 2020

KEIKOPPEN

Gelukkig hebben we een harde schijf in onze grijze massa om wat soelaas te bieden in deze saaie tijden.
Ik weet niet of u hetzelfde voelt maar de dagen hier gaan tergend langzaam voorbij terwijl ik toch probeer me zo goed mogelijk bezig te houden.

En daarom: even terug naar oktober 2018.



Ik zou de laatste Route 66 van het seizoen beginnen - met 3 graden Celsius bij vertrek in Chicago en 39 bij aankomst in Los Angeles - en moest de bestelwagen plus aanhangwagen/reservemoto van LA naar Chicago rijden.
Aangezien ik de 3,660 kilometer al een paar keer eerder had gereden (we doen het in twee en een halve dag alstublieft) wilde ik wel eens een andere, meer noordelijke  route proberen.
Ik keek de weersvoorspelling na en eigenlijk was mijn plan beter dan het origineel want op de normale route door Denver en de Rocky Mountains hadden de weergoden een serieuze sneeuwstorm voorzien.

Aangezien dit mijn eerste jaar bij het bedrijf was en ik een ommetje van 300 kilometer zou maken, deed ik een stilzwijgende tegemoetkoming en ik nam een winterslaapzak en een matje mee om in de laadruimte te slapen. Als iemand ooit commentaar had op de extra verbruikte bezine kon ik tenminste tonen dat ik een nacht in een hotel uitgespaard had.
Het leek een goed idee op voorhand maar op mijn tweede nacht zat ik al aardig dicht tegen Canada en na een uurtje in de slaapzak met al mijn kleren aan, muts en handschoenen incluis, begon ik mijn fout in te zien.
Tegen vier uur in de ochtend bibberde ik tot achter het stuur en ging ik rijden. Het zou een dag vol verrassingen worden.
Bij zonsopgang reed ik een hert aan. Het beest verdween elegant aan de andere kant van de weg terwijl ik achterbleef met een gedeukte bumper.
Twee uur laten begonnen de remmen van de aanhangwagen volledig te blokkeren op het moment dat ik het rempedaal een heel, heel klein beetje aanraakte.

Ik was op weg naar Jack, die ik op een vorige tour ontmoet had, en sukkelde ("druk niet op dat pedaal, Jan") tot een kilometer of tien van zijn huis. Op dat moment was de linkerband zo afgesleten van al dat plotse remmen dat ie met een knal ontplofte en ik met busje en al de graskant inschoof.
Jack kwam aangereden en samen vervingen we de band en knipten we de rembedrading door.

Jack toonde me South Dakota en uiteindelijk bezochten we het doel van deze omweg.
Mount Rushmore was het plan van een zekere Gutzon Borglum die duidelijk zijn eigen kunnen een beetje overschat had. De kerel begon aan zijn huzarenstukje in 1927 en, met vierhonderd werkkrachten als hulp, hielden ze hun openingsreceptie in 1941.
De hoofden van de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn 16 meter hoog en er is ook een interessant museum over hoe die Borglum dat nu allemaal voor elkaar had gekregen.












Ik nam afscheid van Jack en van de vier presidenten en zette mijn weg verder naar Chicago.
In Sioux Falls ging de versnellingsbak eraan op de autosnelweg. Ik reed net een helling af, nam de eerste afrit - dit alles terwijl de bestelwagen uitbolde - en schoot een parking op van een ongelooflijk goor hotel.
Het hele gevaarte zonder versnellingen kwam netjes tot stilstand op twee parkeerplaatsen. Voor die ene keer die dag had ik het geluk toch aan mijn kant.
Ik nam mijn slaapzak mee naar binnen, de lakens in de kamer waren niet meer ververst sinds de start van het Mount Rushmore project en belde onze operations manager.
Probeer maar eens iemand aan zijn verstand te brengen dat je verdwaald bent terwijl je allebei weet dat je gewoon iets uit je duim zuigt...
's Ochtends vond ik een bedrijfje dat me uit de nood zou helpen. Ze sleepten het busje naar de garage in Verwegistan en togen aan het werk.
Er was geen internet, geen eten, drie ouwe tijdschriften en lauwe, ouwe koffie.
Als ik daarnet zei dat de dagen traag gaan in deze Coronatijden, dan had ik duidelijk die dag uit mijn geheugen gewist.
Om vijf uur in de namiddag was de auto klaar en ik moest nog 900 kilometer rijden.

Met een onvast stemmetje vroeg ik om de rekening. In mijn achterhoofd speelde een filmpje waarin Tim, de ops manager me verscheurde.
Waar het bedrag moest staan, stond een grote nul met twee oogjes en een lachend mondje.
De garantie voor deze reparatie was 100,000 miles en laten er nu net 98,500 op de teller staan.
Ik belde Tim en vertelde hem dat we gratis een nieuwe versnellingsbak hadden en gooide de telefoon dicht, Nooit meer iets van gehoord.

Ik reed en bleef rijden en arriveerde aan het hotel om 4 uur in de ochtend. Om zeven uur liep de wekker af en samen met Richard maakten we ons klaar om de gasten te ontmoeten en het hele eind terug naar de Stad van de Engelen te rijden.








maandag 20 april 2020

IK DANS WEL MET MEZELF


Het zijn rare tijden.
En bij rare tijden horen rare oplossingen.
We weten onderussen al allemaal dat we een zeker afstand van elkaar weg moeten blijven maar dat is niet altijd makkelijk

(hoewel er altijd oplossingen zijn natuurlijk)


Nu heeft er iemand bedacht dat we misschien een klein apparaatje in onze kleren konden naaien dat de afstand meet tot een ander gelijkaardig apparaatje in iemand anders kleren.

Ik heb het al niet zo voor het idee omdat ik vrees dat - als we hieraan toegeven - we binnenkort onderhuids een chip ingeplant krijgen waardoor onze opperhoofden ten allen tijde weten waar we uithangen.
Erg handig als grootmoeder verloren is gelopen en iemand haar binnenbrengt bij de veearts. Eventjes het chipje inlezen, een berichtje op Facebook zetten en oma kan een halfuurtje wachten met een bakje kattevoer tussen een kwispelende poedel en een kwijlende bouvier voor ze opgehaald wordt.
Ietsje onaangenamer wordt het als je op je loonbriefje het aantal in mindering gebrachte minuten van je salaris ziet omdat je te lang op het toilet hebt gezeten of teveel hebt rondgehangen bij die blonde van boekhouding.

Maar aangezien het niet al kommer en kwel is met zo'n nieuwerwets idee, stel ik me graag voor hoe dat zal gaan in de praktijk.
Het wordt gewoon een stijlvol ballet tussen schichtige angsthazen en bonkige boeren.
Zonder muziek dan wel om nog wat bij te dragen aan de absurditeit van de hele situatie.

Buurvrouw Simone, al helemaal van hare melk dankzij smetvrees, kan er echt niet onderuit en moet naar de Brico.
Op de parking stapt ze uit haar Volvo 244 en onmiddellijk gaat haar alarm-afstandhoudertje af want ook Roger stapt uit zijn jeep net naast haar.
Simone kan geen kant uit en klapt vol in de deur van haar auto.
Roger, een echte Roger zijnde, kan het geen ene moer schelen en hij wandelt rond zijn auto want hij moet iets meenemen dat op de passagierszetel ligt.
Het toestelletje blijft schril piepen en wordt zelfs luider maar dat hoort Roger niet.
Simone, daarentegen, trekt zich op aan de ruitenwissers van haar auto en glijdt zo elegant mogelijk over de motorkap weg van dat duivels geluid.

Eens binnen doet buurvrouw zo snel mogelijk haar aankoop want ze wil weer naar de veiligheid van haar eigen huis en schuift aan bij kassa vier.
Ze piept.
Oei, van de zenuwen te dicht bij de voorganger.
Ze doet een haastig stapje opzij en daar begint de mevrouw achter haar te piepen. Die zit de paniek in de ogen van Simonneke en ze deinst achteruit maar zet zo het alarm in gang van de meneer met de kar-met-houten-planken. Hij besluit schuin achteruit te stappen en draait zo zijn planken in het rek met de Marsen, de Twixen en de kauwgom.
Een scoutsmeisje ziet het rek kantelen, duikt ernaar en begint daardoor zo luid te piepen dat iedereen zijn adem inhoudt. Ze giechelt en gibbert, staat op en zet een stap opzij waardoor een jonge vrouw en haar zoontje moeten uitwijken die daardoor twee bejaarden doen opzij schuiven.

En zo, in een constante stroom van ongecoordineerde schrikstappen danst elke klant in de hele Brico met elkaar maar op hetzelfde moment enkel met zichzelf.
In het midden van heel die heisa staat Roger bewegingsloos. Het kan hem geen ene moer schelen...






woensdag 15 april 2020

GET YOUR KICKS ON ROUTE 66!

Het deed me goed deze ochtend een email te ontvangen van Gibraltar.
In juli vorig jaar had ik het genoegen twee weken te mogen optrekken met vader Dale en zoon Derek.
Het was de droom van Dale geweest sinds ie als tiener een poster van Route 66 in zijn kamer hangen had om ooit de trip eens te maken.
Zoon Derek zag wel wat in het plan en ze vervolledigden een groep van AustraliČ…rs, Belgen, Duitsers, Fransen en zelfs een JordaniČ…r.

Het waren mannen zoals je ze op een tour wil! Vriendelijk maar rechtdoorzee, ongepolijst soms maar met een emotioneel kantje en ze genoten van elke dag en van elke stop.










Dale had als zijn filmpjes samen gegooid en had er iets oprecht mooi van gemaakt. Voor zij die ooit eens Route 66 willen rijden of die gewoon willen weten hoe dat nu allemaal gaat: volume naar boven en genieten maar!!




maandag 13 april 2020

WAAR GAAT DIT HEEN?

Corona update from the Land of the Free

Hier in New Mexico heeft de gouverneur tamelijk snel actie ondernomen, tenminste als je een vergelijking maakt met de andere staten maar nog altijd is er een zekere laksheid die weleens tot meer drama zou kunnen leiden.
Er geldt bijvoorbeeld een stay-at-home order wat flink wat soepeler is dan de lockdown in grote delen van Europa en behalve grote borden op de snelweg die je aanraden om thuis te blijven en alleen te gaan winkelen, worden er geen maatregelen genomen om effectief na te gaan of we dan wel met zijn allen ook effectief thuis blijven.
De laatste keer dat ik met kleine Zane naar de speeltuin ging, waren er een paar A4-tjes opgehangen om aan te geven dat ook deze vorm van recreatie vanaf nu verboden was. Niet dat veel ouders zich daar iets van aantrokken want de speelrekken hingen nog altijd vol met roepende koters met snotneuzen.
Moeilijk ook voor mij om een vierjarige duidelijk te maken dat wij niet meer naar de speeltuin gaan.

Het verschil tussen China waar de inwoners bevelen gewoon (moeten) opvolgen en de, nu totaal misplaatste, onhebbelijke gewoonte van de gemiddelde Amerikaan om zijn persoonlijke vrijheid op de eerste plaats te zetten, kan niet schrijnender zijn dan in deze tijden.

En ondertussen schiet die curve maar de lucht in en zullen we bijgevolg nog weken langer in deze halfslachtige tussenoplossing blijven hangen waar de ene helft van de bevolking thuis blijft en de andere helft denkt dat het allemaal niet aan hen besteed is.
Voeg daarbij het feit dat we leven in een maatschappij waar de economie voor het overgrote deel gebaseerd is op het onmiddellijk spenderen van je loonbriefje, indien mogelijk op dezelfde dag of zelfs nog beter een paar dagen ervoor middels credit cards, leningen en uitgestelde betalingen en je begrijpt waarom de economen die nu aan de macht zijn, dat hele belemmerende Coronagedoe zo snel mogelijk achter zich willen laten.
Onze oranje leider, erg bezorgd om zijn ego en zijn macht, ziet de verkiezingen van november snel naderbij komen en om zijn achterban en grootste sponsors tevreden te stellen, zal ie de economie zo snel mogelijk weer opstarten.

Het gevolg laat zich raden...
Nog meer besmettingen en meer doden wegens meer interactie. Misschien een tweede en sterkere golf van hetzelfde.
Andere landen zien het met verbijstering gebeuren en laten hun inwoners misschien wel naar de US vliegen maar laten ze tegelijker tijd weten dat ze hun eigen land niet meer inmogen totdat de toestand stabiliseert.
De hele toeristische sector valt op zijn gat. Hotels blijven leeg, vluchten worden geannuleerd, busbedrijven gaan overkop en autoverhuur keldert.
Meer Amerikanen worden ontslagen, er wordt minder gekocht en net die drijvende motor van het Amerikaanse handelsleven zorgt ervoor dat het hele zaakje stilvalt.

Kameraad Putin en kameraad Xi volgen de situatie met aandacht.



dinsdag 7 april 2020

SEE YOU LATER... (DEEL VI)

Een paar vergeten foto's
Horse shoe crabs, ontstonden 450 miljoen jaren geleden. Ook wel levende fossielen genoemd,








De impact van orkaan Katrina




ik was er in de ondergrens van 'bearable' en dat was al te veel!





Spaans mos, van de ananas familie



Niet geprobeerd. De Nest was een notoir zuipschuit trowens.





Ernest Hemingway had een boksring in zijn tuin. Toen hij vertrok op alweer een nieuw avontuur
werd ie verliefd op vrouw nummer drie. Pauline Pfeiffer, vrouw nummer twee, hoorde van de romance
en uit wraak vernielde ze zijn boksring en bouwde het eerste zwembad in Key West .De kosten liepen
verschrikkelijk uit de hand.  Toen EH thuis kwam, gooide hij een penny op de grond en riep "je hebt al mijn
centen al, ik kan je evengoed mijn laatste penny geven". Het muntstuk werd ingebetoneerd naast het zwembad.












Hemingway's katten met zes tenen.
EH kreeg Snow White in 1930 van een kapitein. Zes-tenige-kattenwaren erg geliefd op schepen
omdat ze geluk brachten. Ze zouden ook betere muizenvangers zijn en beter hun evenwicht
kunnen houden tijdens stormen.(?)


Little Havana




maandag 6 april 2020

SEE YOU LATER... (DEEL V)

Ik vond Jim en Michelle in een zeer vol restaurant (dat waren nog eens tijden) en tijdens het eten legde Jim zijn plannen voor. Hij had een carriere in het leger achter de rug en dat was duidelijk. Met militaire precisie zouden we de Keys binnenvallen, ons hoofdkwartier opslaan in Key West en daarna strategische bezienswaardigheden innemen en/of bezoeken.

Ik had geen idee wat te verwachten want ik was nog altijd in de USA maar nadat we vertrokken en verder naar het zuiden reden, zagen we mangobomen, plantages met bananen en dragon fruit en eindelijk na bijna vier jaar zag ik opnieuw de felle kleuren van de Bougainvillea en de Flamboyant boom. Het voelde als thuiskomen.

Toen verlieten we het vasteland en we reden The Keys binnen. The Keys zijn een groep van eilanden die bijna 200 kilometer lang zijn in totaal en verbonden zijn met bruggen. Key West is het meest zuidelijke punt en daar ben je maar 170 kilometer verwijderd van Cuba!

Na drie uur rijden door tropische eilandjes en over bruggen (de langste is meer dan 10km!) bereikten we onze eindbestemming.
Over het Coronavirus werd nog niet veel drukte gemaakt in Amerika en het was net Springbreak dus de straten waren gevuld met het jong geweld van 18-jarigen; de jongens in blote bast en de meisjes in weinig verhullende shortjes. Blijkbaar valllen de tropen onder een andere moraal dan de rest van dit zeer puriteinse land want nooit in mijn leven heb ik meer halfnaakte billen gezien dan hier.

Vroeg in de ochtend - de jeugd lag nog te bekomen van een wilde nacht - bezochten we het meest zuidelijke punt van de Verenigde Staten, dronken we Cubaanse koffie en tenslotte bezochten we het huis van Ernest Hemingway.

Daarna reden we de prachtige route terug door de eilandjes en over de bruggen om uiteindelijk in Miami aan te komen. We aten in een overvol maar zeer lekker Cubaans restaurant en wandelden daarna naar Miami beach, opnieuw tussen hele horden zeer blote jongens en meisjes.

De dag erop nam ik afscheid van mijn reisgenoten, bracht ik mijn motor terug naar de dealer en bezocht ik Little Havana.
Daarna ging het met de trein terug naar Fort Lauderdale en werd mijn favoriete empanada-restaurantje van de eerste dag bezocht.
De eigenaar putte zich uit in verontschuldigingen en ik kreeg mijn maaltijd gratis want toen ie me een week geleden naar de bar ietsje verder stuurde, had ie er geen idee van dat het ding net ervoor een stripclub was geworden...

Het eind van een zeer interessante trip.
Volgend jaar New Orleans en Louisiana, althans dat hoop ik toch.











Verder zuidelijk in de US kan echt niet meer...

Het huis van Nest


Ernest Hemingway


Altijd een veilig gevoel in een Cubaans restaurantje

Little Havana in Miami