Translate

maandag 26 juli 2021

STROMEND WATER

Tot 20 januari moesten we ons geen zorgen maken over Climate Change. 
We leefden onder het vrijheid-blijheid regime van de Oranje Halve Zool en wetenschap was niet iets wat we ernstig moesten nemen.
Dat waren nog eens zorgeloze tijden.

Toen kwam die vermaledijde Biden aan het stuur en de tijden van onbekommerde stoemigheid lagen achter ons. 
We zouden weer meespelen op het wereldtoneel en wetenschap werd opnieuw naar de voorgrond geschoven.

Dit is mijn zesde jaar in de Verenigde Staten en tijdens elke zomer haalde ik een beetje smalend mijn schouders op toen de lokale bevolking het over de Moessonregens had.
Ik had ze voor de eerste keer meegemaakt in India in de jaren '90 en wekenlang hadden we in 2016 opgesloten gezeten toen het letterlijk nooit stopte met regenen in Myanmar.

Hier werd het drukkend in de namiddag, pakten donkere wolken samen rond een uur of vier en daarna regende het een kwartier heel hard. Om vijf uur scheen de zon stralend en was alles al lang weer droog.
Dit jaar is anders.
Het regent veel meer, het regent harder en het regent langer.

Ik heb vroeger al de arroyos of afwateringskanalen aangehaald. Enorme sleuven zijn het, een meter of vier diep en om de honderd meter staat er een bordje dat je strafbaar bent als je in een arroyo gaat wandelen.
Niet dat iemand zich daar ook maar iets van aantrekt.
Met de fiets ga je via het kanaal onder de brede wegen door en moet je niet stoppen en oversteken. Met een skateboard is het heerlijk op en neer gaan op de 45 graden hellingen en joggers vinden het wel lekker lopen.

Ik woon aan de oostkant van de Rio Grande en daar beginnen de arroyos aan de bergen. Het water dat van die bergen naar beneden komt na een plensbui moet natuurlijk ook ergens naartoe.
Logischerwijze gaat het verder de hele tijd naar beneden tot je aan de rivier bent en de kanalen worden enkel wijder en dieper omdat ze meer water moeten aankunnen.

Het is nu een week of twee elke dag feest met een flinke plensbui maar donderdag was echt wel ongelooflijk.
Elk telefoonnummer zit hier in een centrale database die absolute voorrang heeft op wat je ook aan het doen bent op dat moment. Om halfvier begon mijn telefoon te piepen in doodsnood en zag ik een "flash flood warning" verschijnen. Voor zover ik me kon herinneren, de eerste ooit.
Een kwartier erna kwam er nog eentje binnen. Verhoogde staat van paraatheid.

Ik deed mijn badmuts en mijn zwemvliezen aan en ging door het raam staan kijken.
De bergen, een kilometer of vijf verder, verdwenen in een grijs gordijn toen het daar begon te regenen.
Het gordijn werd zwarter en kwam dichter en het donderde en bliksemde zoals ik het nog nooit gehoord had.
Een vol uur ging het door en ik googelde Noah'sArc.com om een plaatsje te reserveren.

Toen viel het doek en een half uur later was de zon er terug.
Er vlogen ook constant helikopters over op zoek naar mensen die meegesleurd waren.
De dag erop hoorde ik dat er drie doden waren gevallen. 
Drie mannen die zich op verschillende plaatsen in de arroyo bevonden en die duidelijk de kracht en de snelheid van stromend water hadden overschat.




In minder dan tien minuten stond het water drie meter hoog in een kanaal dat ervoor volledig droog was geweest en raasde het naar de rivier aan 45 kilometer per uur. 

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het opnieuw beginnen regenen. Ondertussen hoor ik vier of vijf alarmen afgaan in de brandweercentrales van het noordoosten.

Maar climate change? Nee hoor...

 

1 opmerking:

wobble zei

Same here. De vreselijke overstromingen in Wallonië aan climate change linken is volgens sommigen 'misplaatst propaganda'. De mensen wier huizen weg zijn 'hebben daar geen boodschap aan'.