Translate

vrijdag 25 maart 2016

DE WEG NAAR DEMOCRATIE (DEEL II)

The Lady had ondertussen tal van prijzen ontvangen voor haar geweldloos verzet, waaronder ook de Nobelprijs voor de Vrede in '91 en het leek er een beetje op dat de militaire bewindsvoerders niet meer om haar heen konden.

Aung San Suu Kyi werd dus vrijgelaten maar ondertussen werd de grondwet snel een beetje aangepast in die zin dat iemand die nakomelingen had die niet de Burmese nationaliteit hadden, nooit president kon worden.

En laat Tante Suu Kyi nou toch net twee Britse zonen hebben. Wat een toeval.
Verder werd ook een decreet uitgevaardigd dat er maximaal 75% van de politieke zitjes te verdelen waren. De rest bleef - ongeacht de verkiezingsuitslag - in handen van het leger; alsook drie belangrijke ministerposten.
Tenslotte werd er ook al op voorhand beslist dat het leger vetorecht had (en zou houden) in aanpassingen van de grondwet.

In november 2015 werden er verkiezingen gehouden en ging de National League for Democracy lopen met 90% van de stemmen.

Vorige week dan werden een presidentskandidaat en twee vice-prseidenten verkozen door de Hluttaw, wat zo een beetje neerkomt op het parlement plus de kamer van volksvertegenwoordigers.

The Lady kon niet verkozen worden maar had al aangegeven 'dat zij boven de president' zou staan.
Zoals verwacht won haar kandidaat en vertrouweling met duidelijke meerderheid het presidentschap.
Htin Kyaw, 69, is een jeugdvriend van onze vrijheidsstrijder, is de zoon van een gevierd poeet en de schoonzoon van een man die mee aan de wieg stond van de pro-democratie beweging.

Het leger had ook iemand voorgedragen natuurlijk.
Deze man is dan - waarschijnlijk doordat die hele club voor hem stemde - eerste vicepresident geworden.
Het betreft hier een dichte vriend van de generaal die jaren het land leidde en daarenboven staat ie op de zwarte lijst van de Verenigde Staten en is het bijgevolg verboden om zaakjes te doen met dit individu.

Nummer drie tenslotte werd de running partner van de president...

Op deze manier heeft Aung San Suu Kyi zich verzekerd van loyaliteit en bestuurt zij eigenlijk het land.
Er werd ook hardop gefluisterd dat er voor het eerst een eerste minister zou komen in Myanmar die dan op staatsbezoeken zou kunnen gaan terwijl de president een meer protocolaire rol zou spelen, maar daar steken die camouflagepakjes wellicht een stokje voor met hun vetorecht...



Geen opmerkingen: