Het is mooi om Mimi te horen vertellen over de tijden toen de Taiwanezen er nog elke dag aan herinnerd werden - tot in haar lagere schooltijd toe - dat ze de oversteek naar het vasteland opnieuw zouden maken en die communisten eventjes snel in de pan zouden hakken.
Dat ze in aantal waarschijnlijk aan 1 tegen 100,000 stonden, kwam pas later bij hen op.
Voor zij die dat stukje geschiedenis hebben gemist, de Kuomintang was de regering die het land overnam nadat ze de Ching dynastie hadden omver geworpen. Zo kwam ook een eind aan een periode van keizers en werd de republiek van China in het leven geroepen.
In diezelfde periode kwamen ook de Japanners een beetje moeilijk doen en terwijl de Kuomintang oorlogje aan het voeren was, werd Mao met zijn communisten alsmaar sterker en sterker.
De grootste aanhang van de communistische leer ligt vanzelfsprekend bij de armste lagen van de bevolking en de regering van China liep flink achter de feiten aan toen ze overal maar soldaten moesten naartoe sturen, tot de verst afgelegen streken toe.
De opa van Mimi vocht in de Gouden Driehoek, het door opium doordrenkte drielandenpunt van Laos, Myanmar en Thailand.
Of hij daar ook wat anders geschoven heeft dan kogels in de lader van zijn geweer, zullen we wel nooit weten.
Communicatie was niet zo oorverdovend als nu met alle Whatsapps, FB's en emails en terwijl de leider Chiang Kai-Shek zich terugtrok naar de kuststreek van China waar zijn aanhang het grootst was, zaten vele soldaten zonder nieuws over het verlies tegen Mao en zijn bende.
Uiteindelijk werden toch vliegtuigen uitgestuurd om republikeins gezinde soldaten op te halen en zo belandde grootvader uiteindelijk in Taiwan.
De die hards geloofden in een goede afloop en bleven achter in het berggebied van de Gouden Driehoek waar ze uiteindelijk verdreven werden tot in de drie buurlanden.
Deze achterblijvers nu konden China niet opnieuw binnen, want het verkeerde politieke kleurtje en werden ook niet in hun nieuwe thuisland erkend.
Gevolg was dat we ondertussen al tal van Chinees sprekende Burmezen hebben leren kennen wiens grootvader en ouders nergens officieel bestonden.
Taiwan heeft een aantal jaren geleden toch ingezien dat 1 en ander flink misgelopen was en heeft de toenmalige staatloze jeugd uitgenodigd voor gratis scholing in Taiwan.
Niet op een vliegtuig stappen, kan dus duidelijk gevolgen hebben voor generaties.
Boek dus allemaal een vlucht en kom bij ons op bezoek als je je kleinkinderen niet wil te kort doen....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten