Translate

zaterdag 26 februari 2011

VEILIGHEID VOOR ALLES

Wie zei ook alweer dat Tanzanianen geen verband zien tussen oorzaak en gevolg? Ben ik degene die altijd schamper zit te doen over hoe veel beter het zou zijn als elk van mijn geliefde gastheren uit dit wondermooie land eens even zou nadenken alvorens:
- zich Schumacher te wanen in een auto zonder remmen en met kale banden.
- het kruispunt op te rijden dat al helemaal choc a bloc volstaat.
- tot de conclusie te komen dat er geen diesel is voor de generator op het moment dat de stroom uitvalt (maar niet de dag ervoor).
- een dringende aankoop voor de zaak te willen doen nadat alle winkels al lang gesloten zijn.

De uitbater van dit benzinestation in Babati had het in ieder geval goed begrepen.
Veiligheid voor alles en dies meer...
Of de aangereikte blusmiddelen afdoende zijn eens het hele zaakje in de hens gaat, is een andere vraag. Daar denken we wel over als het te laat is...


maandag 21 februari 2011

VREEMDE VOGELS...

Misschien trekken deze streken ze aan, maar het is duidelijk dat niet alleen ooievaars en andere trekvogels hier graag landen...


Vorige zondag moest ik er dringend met collega Ina op uit en met een minibusje raakten we anderhalf uur later in Makuyuni op weg naar de Nationale Parken.
Daar zou Adam ons opwachten om dan op maandagochtend de weg verder te zetten naar Singida, land van de Jatrophazaden.
We wandelden een stukje tot het Buffalo Weaver Guesthouse en ik vond er - geheel naar mijn verwachting - onze chauffeur aan een plastiek tafeltje met wat bier en in het gezelschap van een paar kleurrijke figuren.

We werden met waterige ogen aangekeken door een oud mannetje, hoogstwaarschijnlijk de beroepsdronkaard van het dorpje die ondertussen al tot het meubilair was gaan behoren.
Hij bestelde Konyagi in flesjes en hierbij vergat ie ook zijn vrouw niet die thuis op hem zat te wachten.
Op regelmatige tijdstippen namelijk, bestelde ie twee flesjes waarbij er eentje in zijn jaszak verdween ten einde het andere drankorgel thuis van de benodigde vloeibare versnaperingen te voorzien.

Naast hem zat een aangespoeld blank geval.
De fles Gin stond voor hem op tafel en zijn drankje werd keer op keer aangelengd met een minieme hoeveelheid tonic.
Meneer had het graag sterk, blijkbaar.

We begroetten elkaar en schoven aan bij het gezelschap en ik kon me niet ontdoen van de gedachte dat ik de man met een dikke kop rasta-vlechten vroeger al had gezien.
Onze nieuwe vriend bestelde meer bier - en betaalde achteraf de hele rekening zo bleek - en toen kwamen we erachter dat hij eigenlijk priester was.
Het sloeg als een tang op een varken.
Een alternatief heerschap als hij, achteroverhangend op zijn stoel terwijl ie Gin zoop en met een uiterlijk dat op zijn minst verbazing wekte, had dus vrijaf genomen na de ochtenddienst...
Toen klaarde de mist op in mijn hoofd en ik dacht aan de foto die goeie vriend Angelo sinds jaar en dag als desktop picture had staan.
In 2006 was hij blijkbaar tijdens 1 van zijn omzwervingen bij de priester terecht gekomen en had ie zelfs de zondagsmis bijgewoond.

Het mag duidelijk zijn dat de wereld klein is en bevolkt door soms wel heel vreemde vogels...

zaterdag 19 februari 2011

IEMAND EEN JOB VOOR DEZE DAME?

Daar ga je toch onmiddellijk voor?
Enterprenershipi skills!!!
Met het stuk vanaf "well upstanding dynamic..." heb ik het nog een beetje moeilijk maar dat zal wel aan mij liggen...




Am by the names of GLADNESS GODFREY MUNISI Tanzanian lady,I am a worthy candidate,graduate in Bachelor of business administration in Accounting,sales and marketing that offer me credits to deliver duties in a professional standard of accounting,sales and marketing to sustain any company in a fine tune industry.During my time at the university i managed to work with Tanesco-Moshi at finance and accounting departiment and procurement and logistic department,i was also able to work with postal office-Moshi in department of Acconting and finance.
Confidently am always result oriented in administrative project creative in marketing,resource management so as to minimise organistion risk and to meet donors objective,well upstanding dynamic in challenges and quick tailor made solution in troubleshooting scene account as my cardinal traits in discharging duties efficiently and timely reported.I am fluent in kiswahili and English
SKILLS PROFILE AND COMPETENCE;
1-Proper communication skills
2-Persuasion skills
3-Bussiness management and enterprenershipi skills
4-Ability to work in teams and adapt to new environment,fast learning

PERSONAL PROFILE
Depandable team player,willing to learn with positive attitude towards work,hardworking,honest,ability to get well with others and pleasant disposition.

Am looking for a job in Arusha and immediately surrounding area.I will be available from today.
Cv available on request and Interview when necessary.

Any further information please contact me direct on this email adress hopehalice@yahoo.com or on this mobile number 0783-212206.

GOOD DAY.

donderdag 10 februari 2011

HET IS WEER ZOVER...

De tijd vliegt; de liefde vervliegt soms.
Het leven wordt vooruit geleefd maar helaas achteruit begrepen.

Voor al wie een zieltje moet (terug)winnen, een nieuw hoofdstuk in zijn leven begint of gewoon diezelfde persoon sinds jaren wil laten weten hoe het nu allemaal zit, heeft uw dienaar hieronder een parlando serenade klaargestoomd.
Bouw dat balkon, zorg dat de persoon die je liefhebt er ook nog gaat opstaan tijdens een maanverlichte nacht en ga helemaal loos.
Hij/zij verdient het.
En jij ongetwijfeld ook...



IK BEN DE WOORDEN MAAR JIJ BENT DE ZIN;
IK BEN EEN VARKEN MAAR JIJ DE BOERIN.
IK BEN DE LENING MAAR JIJ BENT DE RENTE;
IK GRIJZE HERFST EN JIJ PRILLE LENTE....



JIJ BENT UITGEKOOKT EN IK EEN ZACHT EITJE,
ALS IK BIJ JOU BEN, HEB IK ZE NIET OP EEN RIJTJE.
IK BEN EEN BRUISWATER EN JIJ BENT CHAMPAGNE,
IK BEN EEN ACHTERBUURT MAAR JIJ DE CAMPAGNE.



WIJ HOREN SAMEN ZOALS SOMALIE EN PIRAAT;
WE ZIJN EEN STEL NET ALS SLAGPIN EN GRANAAT.
VERBONDEN ZOALS WALT IS MET DISNEY;
TESAMEN ZOALS EEN BEER MET EEN GRIZZLY.



IK BEN EEN LEEG VEL MAAR JIJ BENT DE SCHRIJVER,
IK NOGAL LUI EN JIJ ALTIJD NIJVER.
IK BEN DE SLEUTEL EN JIJ BENT HET GAATJE,
JIJ BENT DE NAALD EN IK BEN HET DRAADJE.



IK BEN DE BONEN EN JIJ BENT HET SCHEETJE,
JE BENT EEN NIEUWE WIND EN DAT RUIK JE, DAT WEET JE...
IK BEN DE VLAG EN JIJ BENT DE LADING;
JIJ BENT MIJN EEGA EN IK BEN JOUW GADING.



IK BEN DE MAALTIJD MAAR JIJ BENT HET TOETJE
EN OOK NOG MIJN LIEVEKE, MIJN BEZE, MIJN ZOETJE.
VERGEET OOK NOOIT HOE BELANGRIJK JE BENT
EN DAT IK JE INHAAL, HOE HARD JE OOK RENT...

maandag 7 februari 2011

DE NACHWACHT WACHT WEL...

Tanzania - en bij uitbreiding de rest van Afrika - probeert in hoog tempo de rest van de wereld bij te benen.
Het is natuurlijk niet moeilijk om economische groeicijfers van zes procent voor te leggen als je nergens vandaan komt, maar we doen het toch maar.

Onze geeerde leiders hebben ook beseft dat een goeie infrastrucuur de peiler is waarop een land zijn vooruitgang kan enten en daarom wordt overal keihard gewerkt aan nieuwe wegen, elke keer opnieuw onder de supervisie van een legertje Chinezen.
Hoe die kereltjes van het Verre Oosten aan de bak gekomen zijn, is al een verhaal op zich.
Bejing heeft - als enige wereldgrootmacht - potentieel gezien in Afrika en plukt daar nu overduidelijk de vruchten van.
Wars van alle ethische en politiek correcte westerse denkwijzen hebben ze ongeveer ieder land op dit continent in de armen gesloten, inclusief die ouwe gek van een Uncle Bob in Zimbabwe en het stelletje gestoorde extremisten in Soedan.
De idee hierachter is dat China zaken wil doen zonder zich politiek te moeien.
Uit zo een visie volgt dan ook dat je met het grootste schorem ter wereld mag praten.
Beetje kort door de bocht van onze gele vrienden maar orders binnenhalen doen ze wel natuurlijk...

Dit is hoe ze het aanpakken: ze bieden de regering een stadion aan - voetbal verenigt alle werelden - en eens het gratis voorstel geaccepteerd is, gaan onze bezige bijtjes aan het werk.
Aan zo een rotvaart wordt er gewerkt met de beste materialen en de beste vaklui dat heel spoedig een pracht van een sporttempel verrijst tot grote vreugde van de voetbalgekke Afrikaan.
"Nu we hier toch zijn", zeggen onze Oosterse vrienden, "kunnen we net zo goed een paar wegen aanleggen, een hotel bouwen of wat overheidsgebouwen optrekken."
Een akkoord wordt getekend en hop, daar gaan ze alweer aan de slag met onvermoeibaar enthousiasme.
Het mag logisch zijn dat er - in zulk systeem van doe-voort-en-kijk-niet-om, geen ruimte is voor het welzijn van werklieden, weggebruikers en omwonenden.

Muren worden zonder voorafgaande waarschuwing weggehakt als die in de weg staan; de parallelpiste die aangelegd wordt om het verkeer om te leiden, loopt bij momenten ongeveer door de woonkamer van de omwonenden en gisteravond was de weg zelfs weg.

Om vier uur waren we thuis vertrokken; eerst de brede weg in aanleg oversteken naar de vluchtroute die de biotoop is van de meest onmogelijke verkeersvertragers.
Het lijkt wel of iedere bewoner langs de weg een eigen ontwerpje klaar heeft om het verkeer te vertragen en aldus het stof te reduceren.
Makkelijk rijden is het allemaal niet...

We vertrokken dus op zondag in het daglicht en toen we om halfacht terug naar huis reden, hadden die vlijtige mieren de hele weg verstopt.
Ik begreep er niets van, zag geen steek in een nacht zonder elektriciteit (alweer) en vertrouwde op mijn geheugen van de laatste dagen.
Het bleek allemaal niets uit te halen.
Overal reden radeloze chauffeurs zich vast, raakten brommertjes klem in nieuw gegraven grachten en trachtten enorme trucks grote graafmachines te omzeilen.
Dat we het uiteindelijk toch gehaald hebben, had meer met geluk dan met mijn inzicht in wegenwerken en mijn stuurmanskunsten te maken.
Deze ochtend zag het labyrinth er nog hetzelfde uit.
Benieuwd wat ze vanavond voor me in petto hebben...