Translate

zaterdag 3 februari 2018

GO AHEAD, MAKE MY DAY


Dit land blijft me verbazen...
Terwijl ze zich enerzijds voordoen als de leiders van het vrije Westen, worden er anderzijds nog regelmatig wetten gestemd die wel heel erg aan The Wild West doen denken.

Het begon allemaal tijdens het Uber-rijden met een lief, oud dametje dat vol vuur vertelde over waar ze overal gewoond had in de Verenigde Staten.
Alles was de moeite geweest, alleen vond ze Florida maar niks.
Veel te zweterig warm en daarnaast waren ze ook stand-your-ground idioten (haar woorden, dat laatste, niet de mijne).

Ik schudde afkeurend het hoofd want "stand your ground" is niet goed te keuren, dropte mevrouwtje af en ging dan snel aan het googelen om te weten wat ze in godsnaam bedoelde.
Al bij al kon het evengoed Alzheimergebazel zijn....

Wat ik las, sloeg me met verstomming.

In 2005 (!) was Florida de eerste staat die een wet goedkeurde die wel heel ver ging in zelfverdediging.
De "stand your ground law", ook wel "line in the sand", "no duty to retreat" of anders iets sarcastischer "Make My Day"-wet staat toe dat er dodelijk geweld gebruikt wordt als zelfverdediging zonder dat daar een strafmaat tegenover staat.
De meeste staten die deze wet hanteren, houden het op zijn minst een beetje beschaafd door bijvoorbeeld de oprit van je huis buiten deze wet te houden maar evengoed zijn er staten waar de vuisten van de indringer ook als dodelijke wapens kunnen aanzien worden. Daardoor kan je als bewoner dus eigenlijk ongestraft een ongewapende inbreker een kogel door zijn oog jagen.
In Florida alleen al schoten de "zelfverdediging-moorden" met een factor drie de hoogte in nadat de wet in voege was getreden.

Het doet me heel erg denken aan onze tijd in Tanzania.
Daar moest je eerst drie waarschuwingsschoten in de lucht lossen, alvorens je de indringer(s) een portie lood in hun lichaam mocht jagen.
We hebben het tientallen keren gehoord bij ons in de buurt.
Drie zeer zeer snelle schoten, dan een kleine pauze om te mikken en dan het vierde schot op amper een seconde na de rest, Veel waarschuwing was er niet meer bij.

Het enige wat ik hierbij nog wil opmerken, is dat Tanzania een ontwikkelingsland is.
Het lijkt erop dat de USA terug in die richting wil...


1 opmerking:

Bart zei

De USA is ook een ontwikkelingsland...