Translate

dinsdag 29 september 2020

ALS WE MAAR GEZOND ZIJN

 de USA kan overal ter wereld - wel, bijna overal - een kijkje nemen om te zien hoe de gezondheidszorg uitgewerkt is en daar dan misschien een voorbeeld aan nemen om een systeem dat door en door rot is, weer gezond te maken maar ze vertikken het gewoon.

Alles wat nieuw is, is per definitie ofwel gevaarlijk, of anders wel een regelrechte aanval op hun vrijheid die in de grondwet zit ingebakken.


De twee argumenten tegen het huidige systeem waar de verzekeringsfirma's de enige winnaar zijn?


"We willen geen socialistisch systeem", zeggen de slechtingelichte tegenstanders. In gedachten staan ze in ellenlange rijen met een bonnetje in de hand te wachten tot ze drie minuten mogen praten met een onvriendelijke dokter uit Rusland of, godbetert, Cuba. Er is geen verwarming; de verf bladdert van de muur en de medicijnen zijn al vier jaar vervallen.
Waar dat idee vandaan komt, is me nog altijd een raadsel maar iedereen copieert het gewoon van iedereen.

Het tweede tegenargument is dat de belastingen de lucht zullen ingaan. Ja jongens, voor niets gaat de zon op dus die centen moeten wel van ergens komen.
Bernie Sanders en zijn bende tonen al jaren aan dat je belastingen minder zullen stijgen dan wat de kost van de huidige ziekteverzekering is, maar daar heeft niemand oren naar want Amerikanen en grafieken, of zelfs maar getallen, het wordt nooit wat...



En zo betaalt elke Amerikaan die het zich kan veroorloven, veel te veel om ziek te mogen worden en dan ook de kans te krijgen om hiervoor verzorgd te worden.
Het gevolg is ook dat 8.5% van de bevolking geen verzekering heeft. Beter niet ziek worden dan.

Sinds een paar maand val ik ook onder die 8.5% want hun systeem zit wel heel verstandig in elkaar.
Het bedrag dat je paar maand betaalt, wordt berekend op je belastingsaangifte van het vorige jaar.
Als die aangifte ergens klem komt te zitten, zoals bij mij het geval was, dan ben je het haasje en wordt op veilig gespeeld door je in de duurste categorie onder te brengen.
Plots werd me gevraagd om $483 per maand te betalen om ziek te mogen worden en dat was helaas net boven mijn budget.
Om het helemaal absurd te maken, zit ik nu in de volgende situatie: de belastingsaangifte kwam eindelijk binnen zoals aangehaald in een vorige post dus belde ik de maatschappij op die me de vorige keer geholpen had.
Er werd een hele vragenlijst afgelopen maar helaas viel ik niet in een categorie die me onmiddellijk aan een verzekering zou helpen.
Het gevolg is dat ik pas in januari opnieuw in aanmerking kom maar dat ik dan nog in de eerste maand geen recht op terugbetaling heb.

Beter geen Coronabier drinken dus voor de volgende vier maand....




 

Geen opmerkingen: