Translate

zondag 8 mei 2016

GEWEND WORDEN AAN EEN NIEUW LEVEN (DEEL I)

Het was allemaal leuk en interessant en de moeite toen we aankwamen maar een flinke hittegolf zonder een zuchtje wind kan daar verbazingwekkend snel verandering in brengen.

Bijna twee weken nu kreunen we onder temperaturen van meer dan 40 graden en helaas koelt het ook 's nachts niet zo erg veel af.

Tel daarbij het eerder onbetrouwbare elektriciteitsnetwerk en je hebt een rechte lijn naar tropenkolder.

Elke dag toch wel een keer of acht gaat de elektriciteit eraf. Niet op bepaalde momenten en niet voor een bepaalde duur dus het is altijd een beetje inschatten waar we nu weer aan toe zijn.

Voornaamste probleem in een huis met grote ramen is de micro-klimaatstijging.
In tien minuten gaan we van een aangename 28 graden naar 42. Daar kunnen ze wereldwijd nog een puntje aan zuigen met de global warming!

Tweede probleempje van eerste-land-wereldburgers (die we toch nog altijd zijn) is dat we wel air conditioning hebben maar dat die niet altijd werkt en wel om twee redenen.

Ten eerste is er volgens mij een samenzwering aan de gang tussen de mensen van het elektriciteitsnet en de verkopers van elektrische apparaten.
De deal zit zo in elkaar: op het net wordt elektriciteit van een heel lage spanning losgelaten. Zo krijgen de mensen wel het gevoel dat ze stroom krijgen maar veel kunnen ze er niet mee doen.
Lage spanning betekent immers hoge stroomsterkte en dat kunnen de meeste toestellen gewoon niet aan, Het gevolg is dat er de hele tijd apparaten de strijd opgeven wat dan weer positief is voor de verkoop natuurlijk.
Gelukkig wonen wij in een huis met degelijke voltage-controllers maar de keerzijde hiervan is dat die op veiligheid springen iedere keer de spanning onder de 175 V zakt.
Helaas is dat nogal erg regelmatig.

Tweede punt dat voor verbetering vatbaar is, is dat het buiten zo "blistering hot" is - zoals het zo tekenend gezegd wordt in het Engels - dat de aircons hele warme lucht moeten gaan koelen en dat kunnen ze dus helaas ook niet aan.

Momenteel heeft twee-maand-oude Zane zijn wandelingetje buiten om vijf uur 's ochtends; blijven alle gordijnen zoveel mogelijk dicht en kennen we onderhand elk sterk en elk zwak punt van iedere aircon in dit huis.

First world problems inderdaad maar op je humeur werkt het wel als het weken duurt,,,

Geen opmerkingen: