Translate

zondag 11 december 2016

THANKSGIVING DUS EN VOLGENDE (DEEL VI)

Al drie maand nu kamperen we in onze woonkamer.
Uit de container kwamen de meeste gebruiksvoorwerpen en ook een keukentafel en zes stoelen waren ondertussen aangeschaft in de US maar een sofa was er nog altijd niet.

Het oogde een beetje kaal en het was een beetje onhandig dus gebruikten we de laatste dag van de soldekes - ondertussen 11 dagen na Black Friday - om wat winkels te bezoeken.

Bij Ashley's was er nog altijd een korting van 25% te verkrijgen (je vraagt je af hoe groot de winst dan wel is tijdens de rest van het jaar ) en  nadat we vonden wat we wilden, nam de verkoper ons mee naar het bureau om de papierwinkel te regelen.

En weer ging het gesprek onmiddellijk in de richting van kopen op afbetaling. We wuifden beleefd het voorstel weg maar ook deze verkoper had zo zijn praatje klaar.
Mimi riposteerde met het feit dat we beiden geen inkomen hadden en dat ze al twee kredieten lopen had maar daar had de man geen oren naar.
"Laat het me het dan op zijn minst proberen of je aangenomen wordt," zo hield hij vol, "want je krijgt een jaar zonder intrest aangeboden door ons."

Formulieren invullen, bank bellen, we begonnen de procedure te kennen en drie minuten later bracht de muizige boekhoudster het goede nieuws.
Een kredietlijn van $2,000 alsjeblieft zonder enige tegengarantie van onze kant.

Ik snapte het hele gedoe niet en vroeg meer uitleg aan de verkoper die dit spelletje duidelijk een paar keer per dag speelde.
Hij was verrassend recht door zee...

"Nou, Sofaman, zoals je al wist, waren we van plan om cash te betalen dus wij houden die centjes netjes aan de kant voor de volgende twaalf maand zodat we dat bankstel perfect kunnen afbetalen. Wat heeft die bank dan eigenlijk aan ons?"
Met een meewarig lachje vertelt onze nieuwe vriend de schrijnende waarheid.
"Voor elke klant zoals jullie, Jan en Mimi, zijn er negen klanten die de afbetaling op een bepaald moment niet aankunnen. Dààr verdient de bank zijn centen aan. Als je ergens een keertje hapert tijdens je afbetaling, krijg je gelijk 21.5% intresten aangesmeerd van de dag van aankoop tot de dag dat je in gebreke bleef. Geloof me vrij, dat is heel veel geld dat op die manier binnenkomt."

"Daarnaast, laat me eerlijk zijn," gaat de verkoper verder, "krijgen wij ook een percentje voor elke klant die we aanbrengen. Vandaar dat ik je liever op krediet laat kopen dan cash."

Waar we in Belgie als consument toch goed in bescherming worden genomen, ben je in de USA dus eigenlijk loslopend wild.
Ja, je krijgt een volledige uitleg maar wie leest nu in godsnaam de kleine lettertjes als je zonet een paar duizend dollar gratis naar je kop krijgt gegooid?
En zo komt het dat de klant kredietlijn na kredietlijn krijgt aangesmeerd en op een dag het hoofd niet meer boven water kan houden.
Op dat moment schieten de krokodillen in actie en sleuren ze het machteloze slachtoffer in een draaikolk van intrest bovenop intrest.
Sterke mens die daar weer heelhuids en snel uit raakt...