Translate

zondag 12 februari 2017

ALTERNATIEVE FIJTEN

Nu we een nieuwe president hebben, zijn ook nieuwe gewoontes in voege getreden.
Eén daarvan is dat we het hier allemaal zo nauw meer hoeven te nemen met de waarheid en dat loopt langzamerhand flink fout, vrees ik.

De grondlegger van deze nieuwe cultuur is natuurlijk de halve zool zelf die kwistig strooit met overdrijvingen, verdachtmakingen en leugens.

In het vakje overdrijvingen vinden we heel veel cijfers. Je gooit een paar getallen op tafel tijdens een debat, geheel zonder achterliggende ondersteuning en die cijfers zullen dan wel een eigen leven beginnen leiden onder de goedgelovigen die hier helaas in grote aantallen te vinden zijn.
Voorbeelden hiervan zijn de kostprijs van zijn mooie muur die gebouwd zal worden tussen de US en Mexico en de schatting van het aantal bezoekers tijdens zijn kroning tot één van de machtigste mensen van deze aardkloot.

Voor verdachtmakingen heeft ie zijn favoriete slachtoffer en dat is dan de zeer, zeer oneerlijke media (volgens zijn eigen woorden).
Daar speelt ie dan graag in op samenzweringstheoriën en zegt ie bijvoorbeeld "hierover liegt de media en jullie weten allemaal waarom".
Nu weet ik helemaal niet waarom en samen met mij waarschijnlijk nog een paar miljoen Amerikanen maar tegelijker tijd zal er wel geen rook zonder vuur zijn en is het zaad van de twijfel geplant en al volop aan het kiemen.

Tenslotte hebben we ook nog de hele leugens en het is wetenschappelijk bewezen dat als een leugen zeven keer herhaald wordt, je het voor waarheid begint aan te nemen.
Wat ie eraan heeft, behalve dat het zijn ego streelt, weet ik niet maar onze machtige vriend blijft dus maar herhalen dat tussen de 3 en de 5 miljoen illegalen gestemd hebben en dan nog allemaal voor de andere kandidate. Op die manier zou ie dus de popular vote verloren hebben.

De hoofdprijs werd evenwel gewonnen door zijn raadgeefster die een ziekelijke adoratie voor de man vertoont.
Toen ze er op een bepaald moment op gewezen werd dat de woorden van de president geen morzel waarheid bevatten, kwam ze aankakken met de legendarische woorden "ja maar, wij hebben alternatieve feiten".
Voor je het weet, is er een alternatief feit voor onze ronde wereldbol en gaan we weer allemaal geloven dat we eigenlijk op een platte hamburgerschijf leven.
Lijkt me wel lekker...

Aangezien ik al even kortzichtig ben als dat zootje ongeregeld in het Witte Huis en daardoor aanneem ik dat ik enige juiste waarheid volg in de media, ga ik dan ook met veel vuur de feiten van de president ondermijnen en de juiste versie prediken.

Bij de gelovigen van de halve zool bots je dan op twee soorten mensen.

Zij die het zonder meer voor waar aannemen en die dan ook rotsvast overtuigd zijn dat de president en zijn gevolg altijd de waarheid spreken.
Aan die mensen kan je geen andere opinies verkopen.
Doe ze twijfelen - als dat al kan - en je ondermijnt hun hele reden van bestaan.
Een beetje zoals je kan praten als Brugman maar nooit een Getuige van Jehova van zijn versie zal kunnen doen afzien.

Bij het andere groepje - en daar hoort goeie vriend P bij - ligt het al wat moeilijker.
Zij beseffen dat ze de halve zool niet altijd letterlijk moeten nemen, ze volgen de politieke debatten en het nieuws maar ondanks al die feiten blijven ze toch  met tomeloze energie de nieuwe richting waarin dit land afglijdt,verdedigen.

En net daar begin ik ook te twijfelen over de criticasters die het nieuwe beleid constant afbreken.
Ik haal de feiten aan zoals ik ze ken van de eerder progressieve en linksgerichte media en confronteer P met verontwaardiging in mijn stem over wat de president er nu weer van gebakken heeft.
"Je hebt weer teveel CNN gekeken," zegt P smalend "en helaas zijn ze vergeten om te vermelden dat het Witte Huis gewoon verderzet wat onder Obama geinitieerd werd."
Ik sputter nog wat tegen maar nu met meer twijfel en eenmaal thuisgekomen probeer ik de feiten na te gaan.
Meer niet dan wel kom ik tot de conclusie dat de tegenstanders het spelletje ook volgens regels spelen waar ik helaas niet mee akkoord kan gaan.
Heel regelmatig wordt de waarheid op een dusdanige manier verdraaid of worden cruciale feiten verzwegen om op die manier tot een conclusie te komen die er heel negatief uitziet voor het huidige beleid.
Op die manier maken ze zich helaas ook schuldig aan het geven van 'alternatieve feiten', een term waar ze zo smalend over gedaan hebben en die natuurlijk te gek is voor woorden.

En zo blijft de fijt onder de vingernagel verder etteren tot het hele verziekte boeltje plots openspat en iedereen onder de smurrie zit...


3 opmerkingen:

Bart zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bart zei

Ben erg benieuwd wanneer de bom barst.

Pyrus communis, Jatropha wiseacre zei

Acteur en performancekunstenaar Shia LaBeouf verplaatst zijn anti-Donald Trump installatie naar de stad Alburquerque in de staat New Mexico. Het project van de 30-jarige acteur, He Will Not Divide Us genaamd, bestaat uit een camera waarin mensen zowel LaBeouf als voorbijgangers eindeloos het motto 'he will not divide us' (hij zal ons niet verdelen) herhalen.

LaBeouf (die het project samen bedacht met Luke Turner en Nastja Säde Rönkkö) bracht de camera op 20 januari, de dag van de inauguratie van Donald Trump, aan op een buitenmuur van het Museum of the Moving Image in New York. De livestream vanaf die camera gaat 24 uur per dag door en eindigt op de laatste dag dat Trump president is.

Op 10 februari schortte het New Yorkse museum de installatie op, nadat LaBeouf meerdere malen in aanraking was gekomen met demonstranten en de politie. LaBeouf en de andere twee kunstenaars uitten hun woede daarover in een verklaring. Volgens hen beging het museum een grote fout door op 29 januari een politieke rally bij het kunstwerk te organiseren. Dit veranderde de context waarin het werk gezien moet worden en trok mensen met slechte bedoelingen aan, aldus de kunstenaars. Meerdere malen waren er neonazistische, antisemitische en seksistische boodschappen te zien via de livestream, die niet gemodereerd wordt.

He Will Not Divide Us krijgt nu een tweede kans van het El Rey Theater in de stad Alburquerque, de grootste stad in New Mexico.