Translate

maandag 13 april 2020

WAAR GAAT DIT HEEN?

Corona update from the Land of the Free

Hier in New Mexico heeft de gouverneur tamelijk snel actie ondernomen, tenminste als je een vergelijking maakt met de andere staten maar nog altijd is er een zekere laksheid die weleens tot meer drama zou kunnen leiden.
Er geldt bijvoorbeeld een stay-at-home order wat flink wat soepeler is dan de lockdown in grote delen van Europa en behalve grote borden op de snelweg die je aanraden om thuis te blijven en alleen te gaan winkelen, worden er geen maatregelen genomen om effectief na te gaan of we dan wel met zijn allen ook effectief thuis blijven.
De laatste keer dat ik met kleine Zane naar de speeltuin ging, waren er een paar A4-tjes opgehangen om aan te geven dat ook deze vorm van recreatie vanaf nu verboden was. Niet dat veel ouders zich daar iets van aantrokken want de speelrekken hingen nog altijd vol met roepende koters met snotneuzen.
Moeilijk ook voor mij om een vierjarige duidelijk te maken dat wij niet meer naar de speeltuin gaan.

Het verschil tussen China waar de inwoners bevelen gewoon (moeten) opvolgen en de, nu totaal misplaatste, onhebbelijke gewoonte van de gemiddelde Amerikaan om zijn persoonlijke vrijheid op de eerste plaats te zetten, kan niet schrijnender zijn dan in deze tijden.

En ondertussen schiet die curve maar de lucht in en zullen we bijgevolg nog weken langer in deze halfslachtige tussenoplossing blijven hangen waar de ene helft van de bevolking thuis blijft en de andere helft denkt dat het allemaal niet aan hen besteed is.
Voeg daarbij het feit dat we leven in een maatschappij waar de economie voor het overgrote deel gebaseerd is op het onmiddellijk spenderen van je loonbriefje, indien mogelijk op dezelfde dag of zelfs nog beter een paar dagen ervoor middels credit cards, leningen en uitgestelde betalingen en je begrijpt waarom de economen die nu aan de macht zijn, dat hele belemmerende Coronagedoe zo snel mogelijk achter zich willen laten.
Onze oranje leider, erg bezorgd om zijn ego en zijn macht, ziet de verkiezingen van november snel naderbij komen en om zijn achterban en grootste sponsors tevreden te stellen, zal ie de economie zo snel mogelijk weer opstarten.

Het gevolg laat zich raden...
Nog meer besmettingen en meer doden wegens meer interactie. Misschien een tweede en sterkere golf van hetzelfde.
Andere landen zien het met verbijstering gebeuren en laten hun inwoners misschien wel naar de US vliegen maar laten ze tegelijker tijd weten dat ze hun eigen land niet meer inmogen totdat de toestand stabiliseert.
De hele toeristische sector valt op zijn gat. Hotels blijven leeg, vluchten worden geannuleerd, busbedrijven gaan overkop en autoverhuur keldert.
Meer Amerikanen worden ontslagen, er wordt minder gekocht en net die drijvende motor van het Amerikaanse handelsleven zorgt ervoor dat het hele zaakje stilvalt.

Kameraad Putin en kameraad Xi volgen de situatie met aandacht.



Geen opmerkingen: