Translate

vrijdag 3 april 2009

STAD VAN DE VREDE

Voor de eerste keer in lange tijd mag ik nog eens ver weg. Straks beginnen mijn vier dagen verlof na de hectische periode van het sluiten van alle kampen.
We hadden trucks rijden in de hele Serengeti om alle materiaal binnen te brengen nu het regenseizoen eraan komt.

Drie jaar geleden ontmoette ik Angelo tijdens mijn eerste dagen in Arusha. Spoedig waren we onafscheidelijk.
Angelo is precies een week jonger dan ik, heeft in Angola en de Sudan gewerkt in de wegenbouw en als mijningenieur in Kenia waar hij een lethale aversie ontwikkelde tegen de lokale dagschotel ugali, de dikke klonten maisbloem in kokend water.
Vol afschuw heeft hij het nog altijd over "white corn cake", dagen en dagen aan een stuk in een achtergesteld gebied van Kenia.
Angelo Caruso is - zoals zijn naam al duidelijk maakt - een volbloed Duitser en is daar heel erg trots op, ook al is zijn vader een Italiaan en zijn moeder een Kroatische.
Toen de kerel in het zuiden van Sudan werkte, keerde hij eens zijn hele tent binnenstebuiten om eindelijk verlost te raken van het vervelende nachtelijke geritsel.
Onder zijn tent hield zich een twee meter lange spuwende cobra op...

Op een andere dag was een bewaker naast Angelo zijn geweer aan het schoonmaken tijdens het ontbijt. Plots klonk een schot. De onhandige soldaat had zichzelf door het hoofd geschoten en plofte dood op de grond naast zijn verbijsterd publiek.
Het project in Sudan werd uiteindelijk afgeblazen toen de managers, waaronder Angelo, de jeep met de chauffeur terugvonden, iets buiten het kamp.
De wagen telde negentien kogelgaten, de vermoorde chauffeur had zijn eigen afgesneden geslachtsdelen in zijn mond.
Wegwezen hier, was de duidelijke boodschap van de strijdende milities...

Angelo leeft nu in Dar Es Salaam of "stad van de vrede" zoals ook Bagdad ooit werd genoemd alvorens de schietpartijen begonnen.
Het worden ongetwijfeld drie dagen van talloze bezoekjes aan restaurants en drankholen bij gebrek aan musea an andere culturele aangelegenheden.
Ik zie er alvast erg naar uit!!

Tot volgende week...

1 opmerking:

Audrey zei

Wat een vervelend vooruitzicht...... :-)
Geniet ervan !
Groetjes, Audrey