Translate

dinsdag 21 juli 2009

WAT SCHAFT DE POT? (DEEL I)

Iedereen moet eten, dat is hier niet anders.
Alleen zijn de gewoontes, de stijl van de maaltijd naar binnen werken en de ingredienten misschien ietsje anders dan bij moeder thuis in het verre Europa.

Om jullie wegwijs te maken in al het lekkers dat hier geserveerd wordt, krijgen jullie elke dag van deze week wat foto's en filmpjes voorgeschoteld.

Laten we gewoon met maandag beginnen, dat is hier ook de eerste dag van de werkweek.
Om de pijn van het weekendgevoel wat weg te nemen, krijgen we op maandag gelijk al wali na maharagwe voorgeschoteld, mijn lievelingsgerecht.
wali is gekookte rijst - in tegenstelling tot mchele wat staat voor de rijst in zijn oorspronkelijke vorm - zeg nu nog eens dat afrikaanse talen niet rijk zijn - en maharagwe zijn bonen.
Een heerlijke maaltijd en rugwind voor de rest van de dag gegarandeerd; de ideale start om met wat aandrijving door de eerste dag heen te raken...

Kurwa Wasimba, 1 van onze drie uiterst luidruchtige koks blinkt van blijdschap omdat hij op de foto mag tijdens het uitoefenen van zijn werk van barmhartigheid...


wali na waharagwe met een banaan die niet als dessert maar wel samen met de rijst en de bonen wordt gegeten...



Richard Ngwatu toont ons voor hoe het moet...
Met de rechterhand want de linkerhand wordt voor andere "doeleinden" gebruikt...
Misschien gelijk ook wat extra informatie over mijn team.
Richard stapt elke dinsdagavond in de 7 tons truck voor een tocht van meer dan duizend kilometer om onze kampen te bevoorraden over onmogelijk slechte wegen, tussen de kuddes zebra's en wildebeesten...

Naast hem zit Isaac Kimaro, onze chauffeur die alle aankopen in de stad ophaalt samen met zijn onafscheidelijke maatje Ally Rizo.
Isaac heeft het gemak van de lepel al ontdekt.
Hij woont een goeie vijftig kilometer buiten de stad, vertrekt 's ochtends thuis om zes uur en is 's avonds om een uur of zeven terug bij vrouw en kinderen...




Hier hebben we Edward Maura, onze Maasai, tot mijn grote spijt 90 graden gekanteld zonder oplossing om hem terug op zijn benen te krijgen.
Daar ben je dan IT manager voor...

Maura is onze analyst met de voeten diep in de Maasai cultuur geworteld. Hij is razend intelligent, ongemeen grof in zijn uitlatingen, wat hier niet altijd aanvaard wordt en verschrikkelijk grappig.
Als Maura een betoog afsteekt, is het bijna altijd in de vorm van een nieuwsbericht op de radio.
Zijn kleurrijke shuka dragen nog meer bij tot een bizar totaalbeeld.

Wanneer Edward vrijaf neemt, gaat ie zijn koeien hoeden vlakbij de Ngorongorokrater....

Geen opmerkingen: