Translate

dinsdag 26 februari 2013

VOORUITGANG IN HET ZUIDEN

Door de vooruitgang in het zuiden heb ik ook dagelijks toegang tot het nieuws van Belgie en vandaag vond ik onderstaand bericht in de krant.



Het is natuurlijk allemaal positief dat er een nieuwe, handige manier voor betalen ingevoerd wordt maar of het allemaal zo vooruitstrevend is, daar ben ik dan weer zo zeker niet van...

Landen in ontwikkeling hebben natuurlijk het voordeel dat het onderzoekswerk en de kinderziektes van nieuwe technologieen meestal uitgewerkt worden in het geavanceerde Westen en dat ze daarna gewoon kunnen meegenieten van prachtige uitvindingen door die gewoon te adopteren.

Deze keer is Oost Afrika toch ietsje sneller uit de startblokken geschoten.
Het Africa Enterprise Challenge Fund schrijft regelmatig offertes uit om zo de vooruitgang en opbouw van Afrika te stimuleren.
Een paar jaar geleden kwamen een paar slimmeriken in Kenia op het idee om de GSM, die op dat moment een penetratiegraad van boven de 50% had, in te zetten als een "bank in je broekzak".
Het was gewoon een logische stap: enorme afstanden met slechte infrastructuur, families die ver van elkaar woonden en niemand buiten een stad heeft toegang tot een bank.
Het AECF geloofde in de toekomst van het verhaal en investeerde fors.

Het systeem is onderhand overal ingeburgerd en iedereen gebruikt het.
Onze vier field officers die zaden ophalen in het veld en daar grote sommen voor nodig hebben, zitten op 300 tot 600 km afstand van het bureau.
Ze sturen me een SMSje dat ze centen willen en die stuur ik gelijk door vanop mijn GSM - je hebt er niet eens een smart phone voor nodig - met het handige M-PESA systeem.
Adam, Manase of Bahati stappen naar een M-PESA winkeltje, nemen het geld op tegen een kleine vergoeding en kunnen weer aan de slag.
Ondertussen betalen wij thuis onze water- en electriciteitsrekening terwijl we met de honden wandelen of helpen we een vriend zonder beltegoed uit de nood in een halve minuut.

Door noodzaak en opportuniteit hebben de landen in ontwikkeling voor 1 keer haasje over gespeeld met het hooftechnologische Westen.
Prachtig gewoon...

Geen opmerkingen: