Translate

zaterdag 23 april 2016

ERG OPGEZET MET WATERPRET

In april gaan in Myanmar alle zaken dicht en alle waterkranen open, zo hadden we gehoord.

Komende van een land waar de reguleringen zo strikt zijn dat je een GASboete kan krijgen als je als Gentse student eens een emmertje water morst tijdens de 'waterdagen' en waar je zaak eventjes sluiten gelijk staat aan financiele zelfmoord, dacht ik dat dat allemaal wel zo een vaart niet zou lopen.

Het nieuwe jaar in Myanmar wordt gevierd tijdens de Thingyan dagen.
Bedoeling is dus een rituele reiniging om netjes aan de start te verschijnen.

In het kort komt het erop neer dat elke winkel, elke zaak, elk kantoor, elk regeringsbureau dicht gaat.
Niemand steekt nog een poot uit.
Goeie vriend J had een mooie, nieuwe auto gekocht en had die betaald in de late namiddag van de laatste dag dat de banken open waren.
Hij heeft de volle tien dagen gewacht.
Mijn telefoon kreeg een onbedoelde douche op dag één en ik verdween dus zo ongeveer van de wereld gedurende Thingyan. Echt niemand kon me helpen...

Dat de waterkranen ten alle tijde opengezet worden, mag ook letterlijk genomen worden. Durf je op een brommertje door het dorp rijden, dan krijg je het water met vaten tegelijk over je uitgekieperd.
Ervaren chauffeurs beplakken de hele binnenkant van de auto met plastiek en waar je ook te voet gaat; het is een mathematische zekerheid dat je drijfnat bent na vijf stappen.

We boekten een plaatsje op een open truck die de stad zou doorkruisen op de eerste dag van Thingyan.
Beetje meer kindvriendelijk dan later tijdens de feesten wanneer alcohol en misdrijf de kop beginnen op te steken.

Ook in ons gezelschap was Senne Bogaerts.
De voor ons voordien onbekende jongen was amper twintig toen ie stierf tijdens een fietsongeval in West-Vlaanderen vooraleer hij zijn droom kon waarmaken en de wereld zien.
Zijn vrienden maakten stickers en die reizen dan naar elke uithoek.
Senne kreeg dus natuurlijk een ereplaatsje op de watertruck.

Later gaat ie ook nog met ons mee naar The Golden Rock, Angkor Wat en op krokodillenbezoek en zo heeft ie dit stukje van de wereld toch ook weer bezocht!




We belandden in een gigantisch watergevecht waar ongeveer iedereen met emmers, flessen, tuinslangen en hogedrukspuiten (slecht idee) in de weer was.
Langs de weg waren gigantische podia gebouwd waar het water met kubieke meters tegelijk aangeleverd werd terwijl alle open trucks traag voorbij reden en iedereen aan de slag ging om de andere partij zo nat mogelijk te maken.

Hilarisch, heerlijk, verfrissend...

Volgend jaar gaan we zeker weer mee op dag één; daarna verdwijnen we uit Myanmar want je kan je niet inbeelden wat een impact het op je dagelijkse leven heeft als een heel land letterlijk stilvalt.







1 opmerking:

HD zei

Dank je wel Jan, dat Senne mee mocht op deze watertrip met jullie!
Weer een stukje van die grote wereld om aan zijn lijstje toe te voegen.

Groetjes
Kris, Heidi en Jasper