Translate

maandag 4 mei 2020

WHY DO HUMMINGBIRDS HUM?*

*Because they forgot the words.





In Albuquerque heb je the Dollar Store, the Family Dollar and the Dollar Tree.
Supermarkten zijn het waar de meeste koopwaar een dollar kost.
Kleine Zane gaat er graag winkelen en het slaat geen gat in het budget dus we zetten hem er af bij opening om 8 uur en pikken hem dan weer op net voor het avondeten. Hij is vier dus dat kan wel.
Vooraleer ik the Child Protection Department aan de deur heb; ik wandel er graag binnen voor een minuutje of twintig samen met een overenthousiaste kleuter die het liefst van al de hele winkel leeg zou kopen.

Vorige week wou de jongeman een feeder voor hummingbirds oftewel kolibries kopen. Ik zag er het nut niet van in maar Zane drong aan dat de kolibries dan wel zouden komen.
Van "natural habitat" had hij duidelijk nog nooit gehoord.
Tot mijn verrassing bleek later dat er maar liefst vier soorten kolibries voorkomen in New Mexico en we maakten een heerlijk soepje van 25% suiker in water voor onze nieuwe gasten.




Kolibries drinken nectar uit bloemen.
Veel nectar uit veel bloemen.
Een gemiddelde kolibrie weegt drie gram (dus je hebt algauw een exemplaar of driehonderd mee naar huis als je om een kilootje hummingbirds gaat naar de poelier) en heeft zulk een hoog metabolisme dat ze per dag de helft van hun lichaamsgewicht in nectar moeten drinken. Onze feeder in de tuin zal dus goed van pas komen want die kleine kereltjes bezoeken makkelijk duizend bloemen per dag.

Dat hoge energieverbruik komt voornamelijk van de ongelooflijke snelheid waarmee ze met hun vleugeltjes slaan. De kleinste soorten halen tot tweehonderd slagen per seconde!
Kolibries kunnen ter plaatse in de lucht blijven hangen en zelfs achteruit vliegen, vandaar hun naam 'de helicopter onder de vogels".
Gewoon vooruit vliegen kan aan 45 kilometer per uur en in een duikvlucht halen ze zelfs de 90.
Drie kwart van hun tijd wordt doorgebracht op een tak want je wil niet de hele tijd met een lege tank rondvliegen.
Net zoals een eigenaar van een Jaguar alle benzinstations in de buurt moet kennen vanwege de gulzige motor, heeft een kolibrie een ingebouwde Google Maps met tot driehonderd verschillende locaties waar hij nectar kan vinden.
De acht soorten die naar de USA komen, vliegen 750 km non stop vanuit het zuiden en halen tijdens het vliegen een hartslag van 1200 slagen per minuut.

O ja, op dag twee hadden we onze eerste bezoeker.
We zijn nu een week verder en twee hummingbirds hebben de weg gevonden.
Je hoort ze zo aankomen door het "gehum" van hun kleine vleugeltjes en het is een waar plezier om hun acrobatische capriolen te bekijken.
Het was de investering meer dan waard, Zane!


De vier soorten hummingbirds in New Mexico:

 1) de Calliope hummingbird


2) Rufous hummingbird

3) Black Chinned hummingbird (onze bezoekers)



4) Broad-Tailed Hummingbird




Bij het herlezen valt me toch op dat die Rufous echt boos kijkt.
Suikertekort waarschijnlijk...

Geen opmerkingen: