Translate

vrijdag 25 juni 2021

IS KAPITALISME GEZOND VOOR JE GEZONDHEID? (DEEL II)

 Wat voorafging: Aspen Dental wil mijn gebit redden door me financieel te slopen...


De mensen van AD hadden geld geroken en dreven hun tanden nog wat dieper in hun volgende slachtoffer. Toen ze drie dagen niets van me hoorden, kreeg ik per email een aanbod dat nog eens 25 percent van de prijs afdeed. Ik kwam nu uit op $2500 in plaats van de intiële $4000 maar helaas voor hen maakte het me enkel maar bozer en bozer.

Ik heb een leuk groepje vrienden in het hondenpark - mensen zowel als dieren - en nu was het tijd om David-de-orthodonist te contacteren.
David stuurde me een vaag berichtje terug over een bepaald type dure elektrische tandenborstel en gaf me een contact van een tandarts voor een tweede opinie.
Ik kocht in plaats de goedkoopste elektrische tandenborstel en maakte daarna een afspraak.

De dag erop kwam Dave het hondenpark binnengelopen want hij moest me dringend spreken. Hij riep er twee andere 70-plussers bij en plots had ik een gratis consultatie met een orthodontist, met Lyndon-de-tandarts en met Scott-de-dokter/psychiater.
Samen zouden ze dit varkentje wel even wassen...

Eerst werd me uitgelegd wat Aspen Dental was en hoe ze werkten.  Zoals alle bedrijven in de Verenigde Staten was ook dit een keten. De praktijk waar ik binnen gestapt was, bleek er eentje te zijn van de meer dan zevenhonderd (700, stel je voor) franchises van het moederbedrijf.
Iedere tandarts die instapte, moest heel eenvoudig een vooraf bepaalde maandelijke winst draaien, zoniet werden ze er gewoon uitgebonjourd.
Ethische of zelfs maar vaag empatische richtlijnen moesten wijken voor grof winstbejag want anders stond de tandarts op straat. 
Voeg daarbij dat ongeveer iedere universiteitsstudent uit zijn scholing komt met een berg schulden en we begrijpen al iets beter hoe er gedacht wordt in dergelijke fabrieken.
Dit gaat niet over het welzijn van de patiënt; dit gaat over pure, harde winst en het behoud van je job.

"Wat ik je zou aanraden" , zei Dave, "is dat je die tandenborstel van $160 koopt en dat je daar een maandje mee aan de slag gaat. Als ik het zo een beetje begrijp, ga je binnen een maand terug en zullen al je problemen opgelost zijn."
Lyndon vond dat een goeie oplossing en Scott - op zijn 71 - was al lang de draad kwijt want er was een bekoorlijke hondeneigenares binnengewandeld en zijn dagelijks halfje Viagra tegen prostaatkanker gaf hem concentratieproblemen.

Ik belde mijn afspraak met fabriek nummer twee af, reed naar Costco en kocht de nieuwe tandenborstel. Dave had me nog een paar links gestuurd die ik aandachtig bestudeerde en toen ging ik aan de slag. Na vier dagen netjes het hele protocol gevolgd te hebben zag mijn tandvlees er al heel wat beter uit.

Hoewel ik hier hopelijk/misschien heel wat geld aan het uitsparen ben dankzij een toevallige ontmoeting in het hondenpark, vraag ik me toch nog maar eens af waar het allemaal heen gaat.
Kan je de tandarts een gewetensloze boef noemen omdat hij zijn job wil houden? Moet er een ethische code bestaan voor dergelijke bedrijven en indien ja, wat moet daarin en hoe ga je dat controleren?

En net vandaag hebben we groot nieuws: ziekenhuizen in de USA  worden vanaf nu verplicht om een lijst van hun prijzen klaar te hebben voor hun patiënten. Een mooie stap vooruit maar het betekent wel dat ze je konden aanrekenen wat ze wilden tot de helft van 2021. 
En ondertussen verdedigen de Republikeinen de harde realiteit van het kapitalisme terwijl hun kiesvee ongenadig bestolen wordt. 

(Wordt waarschijnlijk binnen een maand vervolgd)

2 opmerkingen:

wobble zei

Wat een verschil met Frankrijk... Ik moest een nieuwe bril, die zou 800 euro kosten wegens complexe glazen. De zeer basic ziekteverzekering werd ingeschakeld en hoplakee : 0 euro.

Jan Koko zei

Het is ronduit triest, walgelijk en crimineel. En de Amerikanen? Die zwijgen want ze wonen in het beste land ter wereld...