Translate

maandag 14 juli 2008

EEN ANDERE KIJK...(DEEL I)

Naar vaste zondagavond gewoonte, was er gisteren FMS dinner. Het groepje was dit keer uitermate beperkt. Met zijn zevenen zaten we in het Mexicaans restaurant.
Dat de naam niet altijd de lading dekt, is u allen welbekend maar bij deze neringdoener liep het wel de spuigaten uit. Het feit dat de uitbater ooit gehoord had van het bestaan van een land dat Mexico heet waar de voedingsgewoonten iets anders zijn dan de eentonigheid van Tanzania, maakte hem meteen een specialist ter zake.
De goede man meende dan ook dat het serveren van guacamole en bonen hem een onvergetelijke naam in de wijde omgeving zou geven.

Ik had het geluk naast Pat, de stichter van FMS, te mogen zitten. Hij is een begenadigd verteller en een goed observator. Daarnaast heeft hij het geduld om de gebeurtenissen ook vanuit het oogpunt van de lokale bevolking te bekijken....

De verhalen waren weer ontnuchterend en hilarisch tegelijk.
Het eerste luik van de histories betrof de Maasai en hoe zij hun problemen oplosten. Jack, de poolse priester-rechterhand van Pat en een man met verbazende bakkebaarden, een lange paardenstaart en een voorliefde voor snelle motoren, was net terug uit de bush. Hij ontmoette er een Maasai met een diepe put op de zijkant van zijn voorhoofd. Hij was tegen een rungu aangelopen, het wapen van de krijgers van zijn stam. Het ding lijkt verbazend op een golfclub en het leek me duidelijk dat een klap van dit wapen eerder hard kon aankomen.
De deuk in de hersenpan van de man had de grootte van een kippenei, aldus Jack. Toen hij de Maasai vroeg of hij daar ooit een dokter voor had bezocht, keek de man hem niet begrijpend aan. Waarom zou je ook als je het overleefde?

Pat vulde aan met het verhaal van een blanke dokter die een ander slachtoffer van een rungu op de operatietafel kreeg. De schedel van de man was lelijk gebarsten. De chirurg stapte naar de werkplaats van de timmerman op het domein en kwam terug met een vijs, een schroevendraaier en een nijptang. Hij ontsmette de vijs, draaide die doorheen de barst en neep er tenslotte de kop vanaf.
Van de vijs wel te verstaan, niet van de man...
Pat kent de Maasai persoonlijk en alles gaat goed met hem.

Geen opmerkingen: