Translate

woensdag 20 oktober 2010

HOE HET NU VERDER MOET...

Heel Frankrijk staat op zijn kop want er wordt geraakt aan een fundamenteel recht...
1 op de vijf benzinestations staat al droog, drie en een half miljoen mensen zijn de straat op gekomen omdat ze het niet eerlijk vinden dat ze - tot hun gemiddelde leeftijd van vijfentachtig (?) - in plaats van vijfentwintig jaar betaald rond te hangen, dat slechts drieentwintig jaar zullen kunnen doen.

Ik begrijp het allemaal niet meer...
Sinds jaren hebben alle centraal-europese regeringen ervoor gezorgd dat door allerlei strikte regelgevingen, door hoge belastingen op werk en door het demotiveren van het ondernemerschap alle productie zoetjesaan verdween naar de zogenaamde lageloonlanden.
Vergeet dat laatste woord maar!
De lageloonlanden zijn aan een een steile opmars bezig. Jaren hebben ze voor de westerse wereld geproduceerd maar die kerels zijn natuurlijk ook niet van gisteren.
Verkijk je maar niet op de koopmansgeest van Chinezen en Indiers!
Ondertussen is ook alle know how in handen van het Oosten en kunnen die geelmensjes en die betelpalmkauwers het al veel beter en goedkoper dan wij in onze ergste dromen durven veronderstellen.

En dan wordt er in een wereld waar er minder dan 20% van een totale week gewerkt wordt, plots stampei gemaakt over twee jaar langer werken.
Het is inderdaad niet leuk te zien dat je buurman eerder op pensioen mag gaan dan jij.
Het wordt helaas nog veel minder leuk voor Europa en Amerika als er geen mentalitietsverandering komt.
Hoe je het ook draait of keert, er zijn grote verschuivingen op til en als het westen zich daar niet soepel op instelt, gaan jullie ginds met zijn allen een donkere periode tegemoet.

Vergelijk gewoon de twee benaderingswijzen:

Het westen heeft de periode van heropbouw en welvaart waarbij iedereen zijn steentje bijdroeg, sinds lang achter de rug. We zitten nu middenin een generatie die alle verworven rechten als vanzelfsprekend vindt.
Vergelijk het met de kleinzoon van de slager. Grootvader heeft keihard gewerkt om de zaak op te bouwen; zijn zoon heeft het harde labeur gezien en erin meegewerkt en de kleinzoon tenslotte, die ziet enkel de luxe van het rijke leven en helpt het levenswerk van de familie in vijf jaar naar de verdoemenis.

In het opkomende Oosten daarentegen is men volop aan de weg aan het timmeren. Hun werklust, hun inzicht in nieuwe markten en de westerse traagheid om hierop te reageren versnelt enkel de teloorgang van Europa en Amerika als de rijke en dicterende macht.
Ik kan het vanhieruit allemaal zo mooi bekijken: Afrika is allang niet meer het zorgenkindje met de hongerbuikjes en de luie zwarte onder zijn boom. Dit continent heeft negenhonderd miljoen toekomstige consumenten.
De enigen die hierop reageren, zijn China en - in mindere mate - India.
Alle brommertjes, een groot deel van de trucks, bijna alle verkoopsgoederen zijn van chinese makelij.
Er is een nieuwe markt aangeboord en die wordt gemonopoliseerd door volkeren die in mijn herinnering vroeger helemaal niet meespeelden.

Als ik in Frankrijk woonde, zou ik mijn mond houden en akkoord gaan.
Binnen vijftien jaar liggen de eens zo machtige en rijke bleekgezichtenlanden op hun gat.
Zeg dat uw correspondent in Tz het gezegd heeft...

4 opmerkingen:

Unknown zei

well said!

wobble zei

Ik volg je wel in zekere zin, het Westen wordt lui en vadsig, maar waar trek je de grens? 80-urige werkweek, kinderarbeid, pseudo-slavernij,... ?

Jan Koko zei

Overreageren is het wapen van bange mensen die vrezen dat er iets aan hun gewoontes zal veranderen. Net zoals heel Frankrijk deed, net zoals jij nu doet, lieve Wim.
Ik heb het enkel over de pensioenleeftijd gehad, nooit over dubbele werkweken of terug naar de tijd van de industriele revolutie...
En als je opmerking slaat op werkethiek in het opkomende oosten, dan heb je een punt maar dan zie ik dat eerder als een fase waar wij ook doorheen zijn gegaan, zij het honderd jaar geleden.

wobble zei

Blijkbaar is de liefde tussen Tanzania en China toch overgegaan. Raar hé.

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12138811