Translate

maandag 12 september 2011

WAAR IK NIET TEGEN KAN...

Onze afsluiter van de Gentsche Fieste Raymond Van Het Groenewoud zong het al en zijn woorden klonken me niet onbekend in de oren nadat ik een artikeltje in de plaatselijke gazet gelezen had over de wilde plannen van de jongens en meisjes van alweer een andere NGO.

De weldoeners uit het Westen, zij die wel het beste weten wat onze zwarte vrienden nodig hebben, hadden ergens gelezen over waterzuivering.
Het idee is niet nieuw maar is aan een felle opmars bezig.
Middels verschillende vergaarbakken, het planten van riet en het aanleggen van zandbedden wordt vervuild water weer gezuiverd.
Goede vriend Harald van Q-sem heeft er eentje geinstalleerd en het resultaat is zeker positief te noemen.
Het water uit de keuken en de overloop van de toiletten is na behandeling weer voldoende zuiver om er het land mee te irrigeren en dat is ook de bedoeling.
Niet zeker of iemand er onder wil douchen, laat staan het te drinken.

Onze nieuwe misionarissen nu wilden zo een wetland aanleggen in het centrum van de stad en stuitten daarbij op verrassend veel verzet.
"Voor die roetmoppen is het ook nooit goed", zullen onze wereldverbeteraars wel gedacht hebben.

Kaloleni is een dichtbevolkt deel van de stad dus plaatsoverschot staat al zeker niet in het Plan van Bijzonder Aanleg van deze buurt.
Er dan een oppervlakte van een voetbalveld verspillen aan een biologische waterzuivering getuigt niet direct van een groot economisch inzicht.
De belangrijkste opmerking van de omwonenden was natuurlijk het stijgende gevaar voor malaria.
Zoals we allemaal weten houden onze zoemende vriendinnen van een moerasachtige omgeving en in Afrika waar salarissen vaak niet voldoende zijn om "luxe-producten" als muggennetten te kopen, zou de mortaliteit al snel weer een paar procenten stijgen.

Tenslotte nog een opmerking van mijn kant: er wonen geen, nul, zero boeren in Kaloleni.
Wat gaan we dan in godsnaam doen met dat gezuiverd water? In een truck naar een droge regio buiten de stad vervoeren?

It defeats the goal zoals al zo dikwijls gehoord.
En daar kan ik dus niet tegen....

Geen opmerkingen: