Translate

zondag 8 juni 2008

OP HETE STOELEN ZITTEN

Bij het schrijven van de titel, dwaalden mijn gedachten af naar een bedompte parochiezaal waar een jong koppel elkaar veroordeelt tot een levenslang gedwongen samenleven enkel door een eenvoudig twee-letter-woord uit te spreken.
Op dergelijke evenementen duikt steevast een tante op, gehesen in een veel te krap kleed die zichzelf koelte toewuift met een bierkaartje terwijl ze haar verveeld gehoor doodslaat met allerlei kwaaltjes, al dan niet ingebeeld.
Als de dikke dominante matrone uiteindelijk opstaat en jij de stoel overneemt, voel je de warmte van haar enorme derriere nog minutenlang afstralen van de goedkope formica stoel.

Niets hiervan echter in mijn verhaal over Oost Afrika.
Laten we gewoon bij de les blijven....

Sinds tijden al vroeg ik me af waarom varkensvlees in het kiswahili kiti moto was.
De letterlijke vertaling, warme stoel, sloeg als een tang op het voorgaande varken.

Op Zanzibar kreeg ik de uitleg.
Alle kusten aan de Indische Oceaan zijn moslimgebied. Heel logisch ook als je bedenkt dat daar in vroeger tijden zeevaarders uit het midden oosten geland zijn.
Voor moslims is varkensvlees haram, onrein maar zoals zoveel verboden is ook dit er 1 om overteden te worden.
De verboden vrucht smaakt nog altijd het lekkerst.
In Stone Town waren er verschillende plekjes waar je varkensvlees kon kopen.
Geen uithangbord, een sjofel huisje maar wel een uitgebreide klandizie van zowel christenen als moslims.

Die moslim nu, flink in overtreding met het buitgemaakte varkensvlees, haast zich naar huis om de verboden lekkernij naar binnen te werken.
Daarvoor zoekt hij een verborgen hoekje op, er staat een gammel stoeltje en de man kan vanuit zijn strategisch gekozen punt de omgeving in de gaten houden.
Zijn buren kennen hem als een heel religieus man en hij mag er niet aan denken gesnapt te worden met zoiets verderfelijks als kiti moto...

Met zijn rechterhand graait ie in het plastic zakje, zijn ogen en zijn gemoed hebben geen moment rust en om de hele omgeving te overzien zit ie de hele tijd te wiebelen en te draaien.
Het lijkt wel of ie op een hete stoel zit....

Alles alweer in naam van de religie, de houvast en tegelijker tijd de boeman van hij die niet zelf kan of durft nadenken...

Geen opmerkingen: