Translate

vrijdag 12 oktober 2007

Gentenaar

Vandaag een bericht in de Gentenaar/Nieuwsblad.

----

Benefietacties voor Jan 'Koko' Gevaert

GENT - De ziekenhuiskosten van de in Tanzania neergeschoten Gentenaar Jan 'Koko' Gevaert lopen enorm hoog op. 'Alle beetjes helpen en dus besloten we om ons steentje bijdragen', zeggen zijn vrienden die enkele benefietacties op het getouw zetten.

Nadat hij gedurende veertien jaar in Gent het café-restaurant Kokodril (aan de Annonciadenstraat) had opengehouden, besliste de 41-jarige Gentenaar Jan Gevaert om een nieuw leven te beginnen aan de andere kant van de wereld. Hij vestigde zich in de Tanzaniaanse stad Arusha, waar hij een tijdlang in een Viavia-café werkte en wat later vakantielodges begon te beheren. Jan maakte zijn droom waar, was gelukkig en schreeuwde zijn optimisme uit.

Op 9 september sloeg het noodlot echter toe. Jan verwachtte die avond bezoek en toen de nachtwaker de gasten binnenliet, glipten enkele overvallers mee het domein op. Na een kleine schermutseling schoten de inbrekers hem genadeloos neer. Hij kreeg een kogel in de keel en leverde wekenlang een strijd met de dood. Sinds kort is Jan aan de beterhand.

'Het was kantje boordje', zegt Wim Maertens die al vijftien jaar een goede vriend van Gevaert is. 'Jan ligt nu iets meer dan een maand in een topziekenhuis in Nairobi in Kenia. Hij kreeg op een bepaald moment een heel zware infectie en lag een tijd in een artificiële coma. Maar vorige week verbeterde zijn toestand en momenteel is hij buiten levensgevaar.

Vorig weekend mocht hij de afdeling intensieve zorgen verlaten en hij ligt nu op een gewone kamer. Hij heeft zelfs zijn bed al kunnen verlaten om een half uurtje in de zetel te zitten. Dat is uiteraard goed nieuws.'

Corrupt

Het slechte nieuws is dat de ziekenhuisfactuur van Jan Gevaert intussen opliep tot meer dan 50.000 euro. Jan Gevaert had in zijn nieuwe thuishaven geen ziekteverzekering. 'Om als particulier in Tanzania een ziekteverzekering af te sluiten, betaal je minimum 3.000 euro per jaar. Dat is een enorm bedrag', weet Maertens. 'Ik ging eerder al op bezoek bij Jan en dat land is op elk niveau vrij corrupt. De kans dat je een verzekering afsluit en niets terugbetaald krijgt, is dus vrij reëel. Bovendien ligt Jan nu in een ander land, Kenia.'

Vandaar dat Wim samen met enkele vrienden van Jan Gevaert besloot om zelf een steentje bij te dragen. 'We hebben toen nagedacht over acties die relatief veel opbrengen in verhouding met het werk dat je er moet insteken. De eerste twee evenementen die we voorlopig organiseren zijn een fuif en een spaghettinamiddag.' Vanavond al kan je op het Henry Storyplein vlakbij het UZ terecht voor de K(r)oko Party, een benefietfuif ten voordele van Jan Gevaert. Zondag vindt dan een spaghettifestijn plaats, maar dat is al zo goed als volzet. (mdw)

K(r)oko Party, vanavond vrijdag 12 oktober, Henry Storyplein, Steenakker 250.

Geen opmerkingen: