Translate

woensdag 31 oktober 2007

Peter George Chacha

Ze hebben gisteren Peter George Chacha opgepakt. De man heeft tijdens een overval op een privé-club een ober doodgeschoten.
Waarschijnlijk is hij ook degene die mij te pakken heeft gehad.
Een grote opluchting voor een veilige terugkeer naar Arusha volgende week...

De nachtwacht

Als een armada kwamen ze binnen gezeild: Alice op kop en achter haar de minder belangrijke deelnemers van de minieme optocht.

Terwijl Alice op haar typisch onbehouwen manier een thermometer onder mijn arm plantte, stelde ze me de rest van het clubje voor. Het bleek de nieuwe nachtploeg te zijn. Dat belooft.
Op een teken van de chef maakte iedereen een halve draai in mijn piepkleine kamertje en er werd afgemarcheerd. Het laatste wat ik zag was de dikke kont van Alice.

dinsdag 30 oktober 2007

Sms'je

Hier op het eind van mijn geduld. Nog een dag of vijf waarschijnlijk. Alles goed, behalve dat ik nog altijd rond stiefel als een opa en in de fitness oefeningen doe met vier kilo, waar ik het in Gent met veertig deed... Hoop dat alles goed is met jullie. Popel om de site te zien.

maandag 29 oktober 2007

Maandag

Daarnet een sms'je van Jan:
"Geen paniek. Er is een probleempje met mijn halswervels. Ik krijg regelmatig elektrische schokken door mijn ruggegraat. Niet dramatisch maar misschien toch operatie. Blijf optimistisch, dat ben ik ook. Morgen weten we meer. Ik hou van jullie."

Later:
Er is een halswervel verschoven. Dat klinkt, al is het ook erg, toch niet zo alarmerend.


In ieder geval moet Jan nu minstens een week langer in het ziekenhuis blijven.

zondag 28 oktober 2007

Spaghetti

Tijdens de spaghetti-middag werden ook foto's gemaakt. Een beetje laat publiceren we die nu op de website.










zaterdag 27 oktober 2007

SMs'jes

Deze sms'jes bereikten mij gisteren:

Aan Fernande:
Dag moe. Goed nieuws alweer. Morgenochtend gaat mijn rechtstreekse maagsonde er uit en schakel ik over op gewone voeding. Nu is het enkel nog wachten tot die hele handel uit mijn hals is. Ik ben hier nog een week, denk ik zo...
Liefs van ons beiden.

Even later:
Ik (Fernande, nvdr) heb gevraagd aan Jan wat hij het liefst wou eten als de maagsonde weg is. Zijn antwoord: vier kilo préparé... Ik zou er met mijn gezicht voorover op aanvallen, zodat de augurken in mijn neus zitten...

donderdag 25 oktober 2007

Wie heb ik aan de lijn, hallo, hallo?

Hallo allemaal,

Een nieuwe grote ontwikkeling : vanavond heeft Jan me opgebeld. Ongelukkig genoeg heb ik het niet op het moment zelf gehoord, maar hij had een bericht ingesproken. Je kan goed horen dat het niet gemakkelijk gaat en dat hij naar adem moet happen maar met zijn stem is alles in orde. Opnieuw een echte opluchting voor ons allemaal.

Groetjes aan jullie allemaal,

Fernande.

dinsdag 23 oktober 2007

sms van Jan

Eventjes allemaal stil. De fistula zou dicht zijn. Er is niets meer te zien op de foto's. Morgen krijg ik een buisje, maat 9 i.p.v. 10 om de opening in mijn keel te laten dichtgroeien. Daarna gaan ze om de 2 tot 3 dagen een cijfer naar beneden tot aan 6. Maar ik moet daarvoor niet in het ziekenhuis blijven, wel in de buurt terwijl de opening in de hals dichtgroeit. Daarna mag ik normaal gezien naar huis. Eindelijk, eindelijk... We gaan een huis zoeken meer in het centrum van de stad. En dan hopen dat ik tegen januari voldoende hersteld ben om te gaan werken.
De dokter zei dat ik een mirakelpatiënt ben.
Nog eens allemaal heel erg bedankt voor alle steun, moreel, financieel, praktisch ...
Kussen, Jan.

vrijdag 19 oktober 2007

Bericht

Bericht van Jan aan zijn mama:
'Goed geslapen, maar elke dag is er wel iets. Een paar dagen geleden totaal klaar voor de revalidatie maar helemaal geen energie. Bleek dat mijn zoutgehalte nihil was. Daarna een paar dagen doodmoe bij elke inspanning en nu mag ik niet buiten wegens dat ultra resistent virus. Ik stel me zo een vraatzuchtig groen monstertje voor. Sms-en is nog steeds erg vermoeiend maar ik heb tenminste contact ...'

Zopas aan mij:
'I just wanna be sedated van The Ramones op de radio. Wat kan het leven toch grappig zijn na 14 dagen morfine. Begin tebeseffen waar ik aan ontsnapt ben. Alles komt terug en we praten er hier veel over. Begin ook in te zien hoe bezorgd iedereen voor me was. Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor alle steun. Mijn excuses dat ik niet antwoord, maar dit ding hier is voorlopig het enige contact. Als ik mijn stem terug heb, roep ik wel eens tot daar.'


donderdag 18 oktober 2007

Laatste dagen

Een bloemlezing uit de berichten van afgelopen dagen.

De dokters hopen dat de fistel uit zichzelf zou kunnen genezen. Volgende week herhalen ze de tests en dan zullen ze beslissen of het nodig is om te opereren of niet.

Jan heeft nog enkele sms’jes aan zijn moeder gestuurd. Daarin uit hij zijn ongeduld en verveling. (Niet te verwonderen na 7 weken aan je bed gekluisterd te zijn.) In de berichtjes komt wel de typische Jan naar boven, dat is een goed teken.

Jan ligt sedert een paar dagen in een gewone ziekenhuiskamer.
Hij is nog vaak verward en reageert soms agressief, maar dat schijnt normaal te zijn na een wekenlange verdoving. Hij heeft wel een nieuwe infectie aan de tube in de luchtpijp. Blijkbaar is dat niet zo heel erg, maar het is natuurlijk weer een dompertje.

Hij wordt ondertussen wel “normaler” (voor zover dat bij hem mogelijk is ;-) en alerter. Hij moet nu zoveel mogelijk bewegen. Hij is in staat om enkele stappen te zetten. Allison gaat nu een rolstoel vragen, zodat de bewegingen zich niet meer hoeven te beperken tot de kamer.

Opbrengst

De fuif en de benefetti hebben samen iets meer dan 3500 euro opgebracht. Een mooi resultaat. Een dikke merci aan iedereen die aanwezig was!


Er kan bovendien nog altijd geboden worden op de ebay-veilingen! (zie hieronder)

maandag 15 oktober 2007

Bericht van Jan zelf

Gisteren ontving ik plots dit sms'je van Jan zelf:

Dag lieve mensen in Gent. Net wakker na alweer een volledige dag in de armen van Morpheus. Bedankt voor alle steun en tot heel gauw.

zondag 14 oktober 2007

Zondag

Morning!
Wow, what a difference and a relief. The effects aren't completely gone, but I'd say about 80 percent gone. I'm told that the dr. will come again tonight, so I'll stick around to try to get more info from him. Jan asked to sit in the chair today for the first time. We also played cards. Hopefully out of HDU soon! I try to email today.

Allison

zaterdag 13 oktober 2007

Benefiet-veiling

We werden gesponsord door Moortgat. Ze gaven ons ook enkele dingen mee die vast en zeker een plaatsje in uw woonkamer verdienen.

Vanaf nu kan je op deze voorwerpen bieden op ebay.

Alle aanbiedingen vind je hier (klik).

(wie geen ebay-account heeft mag ook een mailtje sturen met zijn aanbod op benefiet.jan.gevaert@gmail.com)

Wat bieden we aan:

2 metalen reclameborden
Bord 1
Bord 2


1 vlag

Bierkaartjes
Lot 1, lot 2, lot 3

k(r)oko-party - de foto's










De kabouterdans?


vrijdag 12 oktober 2007

Vrijdag

Morning, The neurologist looked at Jan today and has ordered an MRI. His pupils have been different sizes and there are some small differences between his right and left sides (movements and responses). Neuro dr. can think of two reasons for this, both of which he says are "not difficult" to deal with. Maybe the bullet hit his spinal cord or maybe Jan has an infection in his head.
I know that sounds pretty scary, I'd be lying if I said I wasn't nervous myself. He's also been more confused the last couple days, which prompted the doctors to take a look. So now he gets the MRI as soon as possible. We see the results and go from there.
I will keep you updated as I know anything. I'm hoping it's a straight forward infection or maybe even a little swelling or something like that.
Fingers crossed.

Allison

Reclame

We onderbreken even voor enkele berichten van algemeen nut.
U mag gerust even naar de koelkast lopen, maar ik vermeld deze mensen en bedrijven toch (nog eens). Ze verdienen het.

(in alfabetische volgorde)

- Jopivino voor de wijn
- Konica-Minolta voor het drukwerk
- Marleen Lecluyse voor de spaghetti
- Moortgat voor Duvel
- Sidesound voor licht
- Simon "sticky bunny" voor de affiches en flyers
- Taverne Henry Story voor zaal en vat en andere
- VLK voor zaal en praktische steun
- het "Steunfonds Jan Koko" voor de hele organisatie
- degenen die ik vergeet (sorry het waren hectische weken)

- en last but not least: uzelf, voor uw niet aflatende steun op allerlei vlakken.

Tot vanavond!

Gentenaar

Vandaag een bericht in de Gentenaar/Nieuwsblad.

----

Benefietacties voor Jan 'Koko' Gevaert

GENT - De ziekenhuiskosten van de in Tanzania neergeschoten Gentenaar Jan 'Koko' Gevaert lopen enorm hoog op. 'Alle beetjes helpen en dus besloten we om ons steentje bijdragen', zeggen zijn vrienden die enkele benefietacties op het getouw zetten.

Nadat hij gedurende veertien jaar in Gent het café-restaurant Kokodril (aan de Annonciadenstraat) had opengehouden, besliste de 41-jarige Gentenaar Jan Gevaert om een nieuw leven te beginnen aan de andere kant van de wereld. Hij vestigde zich in de Tanzaniaanse stad Arusha, waar hij een tijdlang in een Viavia-café werkte en wat later vakantielodges begon te beheren. Jan maakte zijn droom waar, was gelukkig en schreeuwde zijn optimisme uit.

Op 9 september sloeg het noodlot echter toe. Jan verwachtte die avond bezoek en toen de nachtwaker de gasten binnenliet, glipten enkele overvallers mee het domein op. Na een kleine schermutseling schoten de inbrekers hem genadeloos neer. Hij kreeg een kogel in de keel en leverde wekenlang een strijd met de dood. Sinds kort is Jan aan de beterhand.

'Het was kantje boordje', zegt Wim Maertens die al vijftien jaar een goede vriend van Gevaert is. 'Jan ligt nu iets meer dan een maand in een topziekenhuis in Nairobi in Kenia. Hij kreeg op een bepaald moment een heel zware infectie en lag een tijd in een artificiële coma. Maar vorige week verbeterde zijn toestand en momenteel is hij buiten levensgevaar.

Vorig weekend mocht hij de afdeling intensieve zorgen verlaten en hij ligt nu op een gewone kamer. Hij heeft zelfs zijn bed al kunnen verlaten om een half uurtje in de zetel te zitten. Dat is uiteraard goed nieuws.'

Corrupt

Het slechte nieuws is dat de ziekenhuisfactuur van Jan Gevaert intussen opliep tot meer dan 50.000 euro. Jan Gevaert had in zijn nieuwe thuishaven geen ziekteverzekering. 'Om als particulier in Tanzania een ziekteverzekering af te sluiten, betaal je minimum 3.000 euro per jaar. Dat is een enorm bedrag', weet Maertens. 'Ik ging eerder al op bezoek bij Jan en dat land is op elk niveau vrij corrupt. De kans dat je een verzekering afsluit en niets terugbetaald krijgt, is dus vrij reëel. Bovendien ligt Jan nu in een ander land, Kenia.'

Vandaar dat Wim samen met enkele vrienden van Jan Gevaert besloot om zelf een steentje bij te dragen. 'We hebben toen nagedacht over acties die relatief veel opbrengen in verhouding met het werk dat je er moet insteken. De eerste twee evenementen die we voorlopig organiseren zijn een fuif en een spaghettinamiddag.' Vanavond al kan je op het Henry Storyplein vlakbij het UZ terecht voor de K(r)oko Party, een benefietfuif ten voordele van Jan Gevaert. Zondag vindt dan een spaghettifestijn plaats, maar dat is al zo goed als volzet. (mdw)

K(r)oko Party, vanavond vrijdag 12 oktober, Henry Storyplein, Steenakker 250.

donderdag 11 oktober 2007

Fuive!



Hoe vind je het Henry Storyplein?

Vanaf het St.-Pietersplein (afstand 1,5 km): Fiets de Overpoortstraat door, steek de Ring over, door de Zwijnaardsesteenweg. Volg tot aan het UZ. Steek De Pintelaan over (nog steeds Zwijnaardsesteenweg) en sla dan de eerste straat linksaf: Steenakker. Voor het goede doel moet u deze afgrijselijke kasseien wel even trotseren.
Deze weg loopt parallel met de achterkant van het UZ. Bij het kruispunt met de Haardstedestraat en de Keramiekstraat, steek wederom gewoon over (nog steeds Steenakker). Als je nu blijft doorrijden (zeker doen!), rijd je onder een poort begroeid met klimop. Dit is de poort van het Henry Storyplein.
Wie met de auto komt: idem, maar sla af in de Haardstedestraat en dan de eerste links: de Muilaardstraat. Vandaar is ook een ingang naar het Henry Storyplein.

Wie van buiten Gent komt met de auto doet het als volgt:
Neem afrit 9 Gent Centrum U.Z. op de E17 (hoe u op die E17 komt weet je ongetwijfeld zelf). Volg de Cornelius Heymanslaan en daarna de Ottergemsesteenweg. Je komt zo op de Ringvaart terecht (binnenring). De eerstvolgende afrit rijd je weer af en je komt op de Zwijnaardsesteenweg terecht.
Eerste straat rechts (Haardstedestraat) en daarna wederom eerste rechts. Vergeet je auto niet af te geven aan de vestiaire voor je de zaal betreedt.

Benefetti

De inschrijvingen voor de spaghetti-zondag zijn afgesloten.

U bent met 217 om te komen eten. Mocht het op bepaalde momenten erg druk zijn, dan vragen wij daarvoor uw begrip.

Wie dat kan willen we ook vriendelijk vragen om na 14u te komen eten.

Dank u wel

Donderdag

Morning. Jan just went in for that test for his stomach. I’ll let you know what the results are.Otherwise, he’s still doing pretty well. Tired and he doesn’t like how his brain feels fuzzy. We’re going to try more reading and writing and listening to music now, see if that helps him feel more normal. Hope you guys are well.

--

Hi again. Dr. Devani says the results all looked ok, she didn’t see any problems. So she says it’s him just getting used to food in his stomach again. They put a lot of water in and he’s kept that down, so hopefully it’ll just take a little time. Also, he sat in a chair again for a little while. We’ll be doing that every day now and hopefully working up to walking in a few days. He gets dizzy, but otherwise is getting stronger…

Allison

--

Goeiemorgen. Jan is net binnen geweest voor die test voor zijn maag. Ik zal zo snel mogelijk de resultaten daarvan laten weten. Voor de rest is redelijk. Hij is moe en hij vindt het niet leuk dat zijn hersenen wazig voelen. We zullen proberen om meer te lezen en te schrijven en naar muziek te luisteren om te zien of dat hem helpt om zich weer normaal te voelen.

--

Hallo. Dr. Devani zegt dat de resultaten er goed uit zien. Ze zag geen problemen. Daarom zegt ze dat het waarschijnlijk een reactie is omdat er weer voedsel in zijn maag zit. Ze hebben hem volgegoten met water en hij kon dat binnen houden, dus hopelijk zal het niet zo lang duren. Hij heeft ook weer even in een stoel gezeten. We gaan dat elke dag proberen en hopelijk kan hij binnen een paar dagen proberen te wandelen. Hij raakt duizelig, maar hij wordt ook sterker.

Woensdag

Morning. Dr. Devani comes in an hour or so and will hopefully explane some of Jan’s discomfort. He threw up a couple of times last night, poort hing. Other signs are still good: no fever, breathing well, but he’s pretty uncomfortable right now. Fingers crossed we’ll get some info in a little while. Hope hou’re well.

Ok, Jan was convinced it was the medications making him sick, so they stoppet it all. (it was time to stop the sedative anyway). That seemed to make a difference and dr. Devani gave him his first food in the stomach. She said everything felt and sounded good, but then he threw up again. Ugh. So now she scheduled a „scope“ test in the morning to get more information, see what’s causing this. He’s tired but still manages a smile sometimes.

They gave him some water in his stomach and he kept it down. Whew. We’ll see how he is in the morning. Other signs still good, no signs of infection and he’s been moving himself around in bed more, gaining some strength. Hoping he’ll sleep and feel better tomorrow.

--

Goedemorgen. Dr. Devani komt binnen een uur en zal hopelijk wat uitleg geven over de toestand van Jan. Hij heeft een paar keer overgegeven vorige nacht, arme jongen. Andere tekenen zijn nog altijd goed: geen koorts, ademt normaal, maar hij is erg oncomfortabel op dit moment. Duimen dat we binnenkort wat meer info krijgen.

Ok, Jan was ervan overtuigd dat het de medicijnen waren die hem ziek maken, dus zijn ze er helemaal mee gestopt (het was sowieso tijd om de sedatie te stoppen). Dat lijkt verschil uit te maken en dr. Devani gaf hem zijn eerste voeding in de maag. Ze zei dat alles normaal leek, maar dan moest hij weer overgeven. Ze heeft nu een kijk-test gepland voor morgen om meer informatie te krijgen, om te zien wat dit veroorzaakt. Hij is moe, maar kan af en toe nog glimlachen.

Ze hebben wat water in zijn maag gebracht. Hij kon dat inhouden. We zullen zien hoe hij morgenochtend is. Andere tekenen zijn nog altijd goed. Geen tekenen van infectie en hij beweegt veel in bed om wat krachten op te doen. Hopelijk kan hij slapen en voelt hij zich morgen beter.

woensdag 10 oktober 2007

Maandag

Enkele berichten van Allison:


Jan is still tired today, having a hard time sleeping in his new place. Also, he’s done with one of his sedatives all together. So his energy is a little lower. But he still manages to have a good attitude. So far the professor just says he wants to talk to dr. Dean about how small „small“ is to determine if the fistula heals on it’s own or needs surgery to sew it up. And either way, he waits for a few days for Jan to come up a bit more. Jan’s been having some pain and discomfort with the stomach tube and I’m waiting to talk to dr. Devani about what’s normal.
--
So, it’s been a little bit of a harder day. He’s been tired and a little more disoriented, and I’ve been waiting for more informations from doctors all day so we can both know a little more what to expect. Also, he’s physically doing well still. Good temp, good breathing. So it’s just a matter of patience.
--
Jan was in better spirits when I said good night and dr. Devani says she’ll come in the morning to check on things. Professor will tell us what the plan is fort he fistula in the next day or so.

Allison

--

Jan is erg vermoeid vandaag, hij heeft moeite om te slapen in zijn nieuwe kamer. Hij heeft genoeg van een van de verdovingsmiddelen. Hij heeft wat minder energie vandaag, maar is nog altijd goed gehumeurd.
The professor zei dat hij met dr. Dean moet praten over hoe klein “klein” is om te bepalen of ze de fistula van zichzelf gaan laten dichtgroeien, of gaan dichtnaaien. Hij gaat sowieso enkele dagen wachten om Jan op krachten te laten komen. Jan heeft wat pijn en ongemak van de maagsonde en ik ga met dr. Devani overleggen wat normaal is.

--

De dag is wat moeilijker geweest. Hij is vermoeid en een beetje gedesoriënteerd en ik zit al de hele dag te wachten op nieuws van dokters. Hij is lichamelijk nog altijd redelijk goed: goede temperatuur, goede ademhaling. Het blijft een geduldig afwachten.

--

Jan was wat beter gehumeurd toen ik hem goedenacht wenste en dr. Devani vertelde dat ze morgen wat dingen komt nazien. De professor zal ons vertellen wat het plan is m.b.t. de fistula voor de volgende dagen.

dinsdag 9 oktober 2007

Spaghetti-middag

Een praktische mededeling i.v.m. de spaghetti-middag:

Wie met de auto naar het boerenkot komt, kan toch het terrein van de universiteit oprijden aan de Coupure. Je blijft links aanhouden (ongeveer 50 meter) en rijdt achter een groot gebouw een parking op.

We zullen pijltjes plaatsen...

Tot zondag.

Oh ja, wie zich nog wil inschrijven zal heel snel moeten zijn. We zitten aan 190 inschrijvingen. We sluiten morgen (woensdag) af. Wie zich nu nog inschrijft kan pas na 14u00 komen eten. Met dank voor uw begrip.

Uit intensieve!

(een samenvatting & vertaling van een mail van Allison)

Dag iedereen,

Een overzicht van Jans toestand.

Jan ligt niet meer in intensive care. Hij wordt wel nog behandeld door hetzelfde medische team als voordien. Jan lijkt comfortabel, er is uiteraard minder toezicht, maar nog altijd heel goed en verzorgd. Ik denk dat het heel goed is voor Jan dat hij nu weet dat zijn medische toestand er echt op vooruit gaat.

Dr. Dean heeft Jans stembanden onderzocht en die zijn intact. Ik heb dat meteen aan Jan verteld en hij was erg blij.

Dr. Devani heeft het buisje in Jans maag geplaatst. De operatie verliep perfect en zonder problemen. Hij heeft nu een buisje in zijn buik zitten, dat lijkt een beetje op een infuus zoals in zijn arm. Hij wordt eerst een paar uur zo gevoed en als alles goed gaat wordt binnen een dag of twee het infuus uit zijn arm verwijderd.

Hij heeft een drukke dag achter de rug. De hele dag verhuizen en behandelingen …

Ondanks de desoriëntatie van de nieuwe kamer en iets meer sedatie vanwege de procedure was hij de hele dag goed gehumeurd en hij is wat meer zichzelf. Zijn ogen zijn niet meer zo "mistig" als voordien.

We hebben ook gewerkt aan massage en de circulatie in zijn voeten en benen. Zijn gezwollen been is beter, nog altijd een beetje pijnlijk, maar hij beweegt beide benen meer en meer. Ik heb ze gemasseerd en hem wat geholpen met simpele bewegingen om de circulatie te bevorderen. Ik weet niet of hij vandaag weer gaat proberen om in een stoel te zitten, wellicht probeert hij morgen weer.

Dat is het ongeveer voor vandaag. Ik hou jullie op de hoogte.

Allison

maandag 8 oktober 2007

Beterschap?

Gisteren:
During physio, Jan sat up in bed, got his feet over the side and then got too dizzy to move to the chair. He's going to try again tomorrow. Otherwise he's been in great spirits all day, I just left him to sleep. Fingers crossed for good news.

Vandaag:
This morning Jan sat in a chair for 30 minutes (I didn't get to see) and he'll try again this afternoon. He was sleeping well when I saw him. Procedure (endoscopy, nvdr) scheduled in a couple of hours, but knowing how things go, it'll probably be late. I'll tell you as soon as I have info.
Hope you're all well.

Allison

----------------

Tijdens de fisiotherapie zat Jan rechtop in bed, gooide zijn benen over de bedrand, maar was dan te duizelig om naar de stoel te lopen. Hij was de hele dag goedgehumeurd, ik ben vertrokken om hem te laten slapen.

Deze morgen zat Jan in een stoel voor 30 minuten. (ik heb dat niet gezien) en hij zal dat deze namiddag opnieuw proberen. Hij was goed aan het slapen toen ik hem zag. The procedure (Jan krijgt deze avond een endoscopie, nvdr) vindt over enkele uren plaats, al zal dat waarschijnlijk vanavond laat worden. Ik laat iets horen zodra ik iets weet.

vrijdag 5 oktober 2007

Nieuws van de dokter

Very good to hear from you and your safe return. Not yet seen Jan this morning because I'm travelling - but, as of yesterday he was already off the ventilator and breathing on his own with cleaner wounds and no fever. He is going for an Xray controlled swallow test today to help show condition of the injured area and for planning next line of action there. Chest is quite ok but small wound of the first tube from Tanzania is still being dressed and doing well. Gave your message of appreciation to the whole team when you left Kenya. The team remains very comitted and dedicated to Jan's full recovery!
Cheers!

---------

Goed om van je te horen en van je veilige terugkeer. Ik heb Jan vandaag nog niet gezien, maar sedert gisteren is het ademhalingstoestel verwijderd. Jan ademt volledig zelf, heeft schonere wonden en geen koorts. Hij wordt onderworpen aan een radiologisch onderzoek om de wonden te bekijken en de planning voor de volgende dagen uit te stippelen. Zijn borstkas is ok, met een kleine wonde van de eerste intubatie in Tanzania. Ik heb je bericht van appreciatie doorgegeven aan het hele team. Het team blijft nauw betrokken bij Jans volledig herstel.
Groeten!

donderdag 4 oktober 2007

Bericht van mama Fernande

Aan alle vrienden van Jan, aan al onze vrienden, aan alle anonieme solidaire mensen, ...
Kortom, aan alle mensen met een warm hart,
Tijdens ons verblijf in Naïrobi, hadden we niet écht zicht op wat hier allemaal in Belgïe gebeurde : we wilden zoveel als mogelijk onze tijd bij Jan doorbrengen en als Rosemie al eens op internet kon, moest ze ook nog zoveel andere zaken regelen.
Wel kregen we vaak sms-en en ook Wim zond ons dagelijks berichten door.
Sinds gisterenmorgen zijn we weer op Belgische bodem.
De dagen ginder waren heel emotioneel : angst, hoop, vertrouwen, onzekerheid, machteloosheid, ... Al die gevoelens wisselden mekaar constant af.
En daarnaast was er ook de financiële zorg. Jan verblijft nog steeds op I.C.U., heeft reeds twee operaties achter de rug, heeft persoonlijke verpleging, constante verzorging, machines die hem bewaken en helpen, verschillende dokters die zijn toestand op de voet volgen en ook tijd maakten om met ons te spreken, ...
Logisch dat de rekeningen de hoogte inschieten. Elke dag werd de zorg hierom groter, terwijl we eigenlijk alleen aan Jan wilden denken, zo zwaar gekwetst en zo ziek.
Gisteren verliep de dag zweverig : te weinig slaap door de nachtvlucht, de emoties om het afscheid van Jan, de lijfelijke verbondenheid van ons drieën die verbroken werd, het instappen in het gewone leven, ...
Beetje bij beetje werd dus ook alle informatie die hier aanwezig is bekeken, maar verder kwam ik niet. Het binnensijpelen begon eigenlijk pas vanmorgen.
Wat in Belgïe in die tien dagen en net voor ons vertrek, tot stand gekomen is, is ongelooflijk !!!
Ik kan echt niet verwoorden, zelfs bijna niet begrijpen, wat jullie met zijn allen verwezenlijkt hebben : zoveel onvoorwaardelijke medewerking, hartelijkheid, bemoedigende woorden, steun, ... daar zijn inderdaad geen woorden voor.
Wij met ons drieën, kunnen alleen zeggen :
DANK ! DANK !! DANK !!!
Mama Fernande en de zussen Anneleen en Rosemie.
P.S. Waarschijnlijk ben ik even benieuwd als jullie bij de gedachte hoe Jan op jullie massale solidariteit zal reageren !

Donderdag

Bonjour. Ce matin Jan is good. Il est un peu frustrated avec le situation, il a a few tears. Mais phisiquement, ça marche bien. Temp rest normal most of the time, il respire bien. Il tousse quand il ne relaxe pas, mais il peut arreter s'il calme down. I remind him of this.
J'attends les nouvelles qu'il va recevoir le tube for feeding et le endoscopy. J'attends les docteurs.

Allison

Deze morgen (woensdag) is Jan beter. Hij raakt wat gefrustreerd door de situatie, met enkele tranen. Fysiek gaat alles goed. Hij rust het grootste deel van de tijd, hij ademt goed. Hij hoest als hij niet rustig is, maar dat stopt als hij kalmeert. Ik doe hem daaraan denken. Ik wacht op bericht over de voeding en de endoscopie en ik wacht op de dokters.

-------

Fever has been around 37, sometimes up to 38, but not for long. He remembers the robbery and I'm trying to give him bits of information as he's ready. I showed him a mirror yesterday and he seemed to like seeing his neck. :-) The professor just saw him and is very happy. After Dr. Dean looks at him, I will ask when he can move from ICU. Making good progress physically now. Next will be lots of emotions for him, I think...

Allison

De koorts was rond 37, soms tot 38, maar niet lang. Hij herinnert zich de overval en ik probeer hem stukjes informatie te geven als hij er klaar voor is. Ik toonde hem gisteren een spiegel en het was alsof hij graag naar zijn nek keek. De professor zag hem net en is erg tevreden. Nadat dr. Dean naar hem gekeken heeft zal ik hem vragen wanneer Jan uit intensieve mag. Hij gaat momenteel goed vooruit. Het vervolg zullen waarschijnlijk heel wat emoties zijn.

------------------

Jan just had another test, a "radiograph" (where he swallows something and they take a picture of it) so that Dr. Dean can see why the secretions are coming out his throat. We will get the results later today and then know what the next step is.
Other things are still good and he is in pretty good spirits. He's been asking questions and wanting to start increasing
his fitness.

Allison

Jan had net een andere test, een radiografie (waarbij hij iets moet inslikken en dan wordt er een foto genomen) zodat Dr. Dean kan zien waarom er afscheidingen uit zijn keel komen. We zullen de resultaten later op de dag horen en dan weten wat de volgende stap is. Andere dingen zien er goed uit en hij is goed gehumeurd. Hij stelt vragen en wil zijn fitheid verbeteren.

K(r)oko party


dinsdag 2 oktober 2007

Terug naar België

Hallo, wij zijn op weg naar de luchthaven. Jan had een redelijke dag, beademing enkel nog ondersteunend. Alle admehaling doet hij volledig zelf. Sedatie is verminderd, dus Jan is helderder. Een echt gesprek kan je met hem echter nog niet hebben. We hebben hem wel uitgelegd dat we naar België terugkeerden en hij scheen dat te begrijpen.
Alle dank voor de massale steun die Jan en wij van jullie allen ontvingen.
Laat ons samen positief blijven denken.

Rosemie

Benefiet-feest

12 oktober
Vanaf 20u00
Henry Storyplein
Steenakker 250 (vlakbij het UZ)
9000 Gent

We vragen geen vaste inkom. Dat wil zeggen dat iedereen geeft wat hij/zij wil om binnen te komen. Een soort benefiet-bijdrage dus. Een minimumbedrag van 5 euro appreciëren we wel heel hard. Een maximumbedrag is er vanzelfsprekend niet.

De drank is wat duurder dan wat je gewoon bent (1,80 voor een pintje). Neen, daar schamen wij ons eigenlijk niet voor.

Bovendien geeft uitbaatster Carine ons een gratis vat. Wij vinden haar nu al geweldig. Dat weerhoudt er ons niet van om de inhoud van dat vat gewoon aan je te verkopen. Nope, no shame!

Voor de rest mag je vanalles verwachten. Niet alleen uitstekende muziek, waarop je je onbestaande danskunsten kan vertonen, we zorgen o.a. ook voor de enige echte Kokodril-hamburgers!!! Echt waar!

Hoe vind je het Henry Storyplein?

Vanaf het St.-Pietersplein (afstand 1,5 km): Fiets de Overpoortstraat door, steek de Ring over, door de Zwijnaardsesteenweg. Volg tot aan het UZ. Steek De Pintelaan over (nog steeds Zwijnaardsesteenweg) en sla dan de eerste straat linksaf: Steenakker. Voor het goede doel moet u deze afgrijselijke kasseien wel even trotseren.
Deze weg loopt parallel met de achterkant van het UZ. Bij het kruispunt met de Haardstedestraat en de Keramiekstraat, steek wederom gewoon over (nog steeds Steenakker). Als je nu blijft doorrijden (zeker doen!), rijd je onder een poort begroeid met klimop. Dit is de poort van het Henry Storyplein.
Wie met de auto komt: idem, maar sla af in de Haardstedestraat en dan de eerste links: de Muilaardstraat. Vandaar is ook een ingang naar het Henry Storyplein.

Wie van buiten Gent komt met de auto doet het als volgt:
Neem afrit 9 Gent Centrum U.Z. op de E17 (hoe u op die E17 komt weet je ongetwijfeld zelf). Volg de Cornelius Heymanslaan en daarna de Ottergemsesteenweg. Je komt zo op de Ringvaart terecht (binnenring). De eerstvolgende afrit rijd je weer af en je komt op de Zwijnaardsesteenweg terecht.
Eerste straat rechts (Haardstedestraat) en daarna wederom eerste rechts. Vergeet je auto niet af te geven aan de vestiaire voor je de zaal betreedt.

maandag 1 oktober 2007

Maandag

Jan had een behoorlijke dag. Koorts en veel slapen blijft, sedatie ook, maar in zijn heldere momenten is hij alert & communiceert beter. Hij begint wel last te hebben van het voortdurende liggen.
De beademingsmachine is er nog, maar enkel als ondersteuning voor de druk, ademen doet Jan zelf.
Morgenavond vertrekken we naar België. Het wordt een moeilijk afscheid.

Rosemie


Rosemie laat verder weten dat ze morgen (dinsdag) nog tot ongeveer 22 u bereikbaar zijn op hun Nairobi-nummer. Ze vliegen 's nachts.

Ondertussen in Arusha

Hierbij enkele foto’s van onze benefietavond voor Jan op zaterdag 29 september, heel professioneel en verzorgd georganiseerd door Axel en Dirk janssens van Onsea House. De drank, vis, groenten, vlees... werden allemaal gratis gegeven door verschillende bedrijven in en rond Arusha. Er waren bijna 40 mensen aanwezig en samen hebben ze het bedrag rond gemaakt tot 2000$.







Voorwaar een fijn resultaat. Hartelijk dank aan iedereen in Arusha die hier aan meewerkte en bijdroeg.