Translate

maandag 7 november 2016

DIA DE LOS MUERTOS

...ofte dag van de doden wordt gevierd op 1 en 2 november maar op aanraden van de lokale weerman werden de festiviteiten een weekje opgeschoven.
Die doden aan gene zijde gaven er waarschijnlijk niet om; zij hadden tijd zat.

Dia de los muertos is een Mexicaanse feestdag en net als in onze cultuur een dag om de overledenen te herdenken en te eren; alleen wordt het hier iets feestelijker en luidruchtiger aangepakt.

We stapten in de auto en reden naar SW, de zuidwestelijke buurt van de stad en een omgeving waar je best 's avonds niet kwam.
Straatbendes zwaaiden hier de plak en vochten oorlogen uit om de controle van verdovende middelen vanuit Mexico, niet meer dan een paar uur rijden naar het zuiden,
Overdag zag het er - hoewel een beetje meer verloederd - allemaal lief en vriendelijk uit en op een lid van de 1%-ers na, zagen we helaas geen ruige jongens.
(99% van de motorrijders worden aanzien als mensen die de wet volgen waaruit volgt dat de 1%-ers vol trots op hun leren jasje etaleren dat ze tot de groep van ongehoorzame jongetjes horen. The Hells Angels zijn meest gekend maar ook de Outlaws en de Bandidos hebben chapters in Europa).

Het zou natuurlijk Amerika niet zijn als niet minstens de helft van de toeschouwers een vouwstoeltje had meegebracht. De andere helft installeerde zichzelf comfortabel op de stoeprand en op die manier hadden wij, rechtstaand een perfect zicht op de stoet.
Dat we raar bekeken werden voor zoveel lichaamsbeweging, namen we er graag bij....

Zowel toeschouwers, mens en dier, als deelnemers aan de parade hadden zich feestelijk uitgedost in een wedstrijd voor de mooiste doodskop en later in de parade zagen we nog een paar Low Riders passeren, de typische macho-auto van de Mexicanen.

Dat de Republikeinse halve zool die hoopt morgen president van de States te worden, niet op handen wordt gedragen door de Latino's in Albuquerque was ook duidelijk te zien.
We zagen hem passeren met een touw rond zijn nek en 1 van de praalwagens had het triest figuur zelfs als een piƱata uitgewerkt waarbij de kindertjes uit het publiek een baseball bat in de handen werden gestopt en de gek een pandoering mochten geven.

Eens de parade op zijn eind liep, mochten we ook nog een brandweerwagen aanschouwen, veiligheid voor alles tenslotte en daarna werd met veel machtsverstoon de weg onmiddellijk vrij gemaakt door de politie.
Koning auto moest zijn natuurlijk biotoop terug.

Na zoveel Mexicaanse folklore besloten we ook nog om de lokale keuken te proberen en in een heel bescheiden eettentje waar de TV op een Mexicaans kanaal stond en de eigenaars moeite hadden met het Engels, aten we tamales, burritos en tortillas voor geen geld.

Volgend jaar opnieuw, dat staat vast....

Naschrift: het derde filmpje schijnt niet vanzelf te laden. Klik zeker op het lege vakje, dan verschijnt de meest spectaculaire Low Rider wel!

...en op een lid van de 1%-ers (links op zijn kostuum) na, zagen we helaas geen ruige jongens...

...Zowel toeschouwers als deelnemers aan de parade hadden zich feestelijk uitgedost




....zowel mens als dier.....












... en later in de parade zagen we nog een paar Low Riders passeren, de typische macho-auto van de Mexicanen.


...de Low Riders voor een mensen met een beperkt budget...


...Dia de los muertos is een Mexicaanse feestdag...



...Dat de Republikeinse halve zool die hoopt morgen president van de States te worden, niet op handen wordt gedragen door de Latino's in Albuquerque was ook duidelijk te zien...

...mochten we ook nog een brandweerwagen aanschouwen, veiligheid voor alles...
... en daarna werd met veel machtsverstoon de weg onmiddellijk vrij gemaakt door de politie.
Koning auto moest zijn natuurlijk biotoop terug...

Geen opmerkingen: