Translate

vrijdag 6 maart 2009

WAAROM EN HOE AIDS BESTREDEN DIENT TE WORDEN

Nog altijd ga ik na een hectische dag op regelmatige basis naar Via Via voor mijn krant en een vloeibare versnapering.
Van whisky ben ik overgestapt op gin tonic om mijn kans op malaria te verkleinen.
Voor het krantengedeelte vertrouw ik echter nog steeds op het kruim van de oostafrikaanse persmeute.
In The Guardian stonden wederom twee razend interessante artikels over AIDS.
Het eerste oeuvre ging over theeplukkers in Kenia. Aangezien de lonen er zodanig laag waren, de arbeiders dikwijls weken van huis waren en een mens toch wel een verzetje nodig heeft na een dag van hard labeur, bleek dat de mannelijke en vrouwelijke arbeiders elkaar wel meer dan eens ontmoetten in een verborgen hoekje.
Voor de mannen was het drift, voor de vrouwen een kleine aanvulling op hun karig loon.
De bedrijven nu die thee verbouwden, hadden zich gegroepeerd om een programma op te starten dat HIV besmetting moest tegengaan.
Een mooi initiatief.
Elk mensenleven telt tenslotte.
Helaas bleek hier dat het niet om de gezondheid van de werkgever maar eerder om de productiviteit ging.
De voorzitster legde onbewogen uit dat zieke mensen minder thee plukten, dat daardoor de hele productie in het gedrang kwam, dat het bedrijf bijgevolg meer werkkrachten moest aannemen en dat hierdoor de productiekost de hoogte inging.
En dat wilde de directie tenslotte vermijden. Niks geen opmerking over het algemeen welzijn van de uitgebuite arbeiders; het kostenplaatje maakte het verschil...

Een paar bladzijden verder was het weer raak. Sexuele opvoeding van jongeren.
Ik vroeg me af hoever puriteins Oost Afrika al stond.
Tienerzwangerschappen en losse zeden stonden haaks op het openlijk praten over sex.
Het artikel reikte de enige oplossing aan om AIDS bij de jeugd aan banden te leggen.
Totale onthouding.
Bijgevolg was ook voorlichting niet nodig want er gebeurde toch niets.
We leven in een samenleving waarbij iedereen toegang heeft tot de goorste porno op internet, waar mijn mederwerkers elkaar filmpjes tonen op hun GSM en waar je DVD's gewoon op straat kan kopen.
Volgens de letter van de wet strafbaar, maar niemand stoort er zich aan.
En zoals we allemaal wel weten, smaken de verboden vruchten het lekkerst.
Het is dan ook pure misdaad om de jeugd zonder enige informatie en voorlichting zelf te laten uitvogelen hoe het niet moet.
Jammer genoeg is het dan dikwijls al te laat.
Zwangerschap of besmetting.
Oost Afrika heeft nog een lange weg te gaan....

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Jan;

Een reactie op mieke en jou voorgaande berichtje van"die mannen ginder geven niet om een mensenleven meer of minder"en je vergelijkt dit dan met Joe Van Holsbeek,Kim De Gelder,...
Dit vergelijk gaat niet op vind ik.
Het hele land staat hier wel in rep en roer als zoiets gebeurd.Zo mensen worden hier (naar juistheid)veroordeeld.
Pierre een vriend die 7 jaar in Brazilie gewoond heeft en sinds enkele maanden weer terug in Belgie is met zijn Braziliaans vrouwtje (Torhout by the way)is hier zo blij met ons rechtssysteem.
Zijn Braziliaanse huiswaker heeft zijn eigen vrouw doodgeschoten,de politie heeft nooit stappen ondernomen.Hij zei dat het een ongeluk was tijdens het kuisen van zijn revolver.Dit is bij ons toch onmogelijk.
Geen kritiek op jou geliefde Afrika maar dat het gerecht hier juister handelt en de mensen minder dierlijker dat kan je toch niet ontkennen.
Het is zeker ook mijn favoriete continent en dikwijls als ik je verhalen lees wenste ik dat ik in je plaats was.
Groetjes Caro(zus van Peter)

Jan Koko zei

De mensen hier zijn "meer dierlijk".... Je moet het maar kunnen/durven.
Als dit het effect is dat ik gecreeerd is met mijn anderhalf jaar regelmatig posten, dan hoeft het voor mij niet meer....

wobble zei

"Travellers often joke about drinking gin and tonic to prevent malaria, and here is an interesting answer to the question of how many G&T's would need to be consumed to deliver a preventative dose of quinine?

Short Answer: 67litres per day!!

The Long Answer, for those interested, is according to Meshnick's chapter in "Malaria: Parasite Biology, Pathogenesis and Protection (1998, ed Sherman) that modern tonic water contains 15mg/L quinine, and so has little antimalarial effect. However, Meshnick also mentions that drinking a glass of a decoction of Cinchona bark (made by soaking the bark in brandy or gin for 5 or 6 days) two or three times a day would have provided at least 1-2g quinine per day. Meshnick says that this would have protected against malaria.

Therefore, consuming 67 litres of tonic water would provide 1g quinine. That means a lot of G&T's, and there are definitely easier ways to prevent malaria."

Nice try! :p

Anoniem zei

Mijn oprechte excuses voor mijn groffe taalgebruik.
Maar na de verhalen van een vriend die bij het belgisch leger in Rwanda zat,"het incident";bedreiging,...
Niet zo bedoeld.
Caro.

Anoniem zei

oh neen, nu kan ik toch ook niet laten om iets te zeggen: de belgische militairen in Rwanda: ja, die waren voorbeeldig!!! Dat was niet dierlijk, maar beestachtig... en neen, nu moeten we niet beginnen discussieren: het waren er ook maar een paar, die zich zo misdroegen, maar wie weet over hoe weinig afrikanen het misschien maar gaat... jan, blijf genieten van je omgeving en de mensen daar!

Heide (een 'toevallige lezer' uit Roeselare)